Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy csak informális egyezetések zajlottak az IMF-fel és az EU-val, így a hivatalos tárgyalások nem is szakadhattak meg. Fellegi jelzi, hogy nyitottak az "előfeltételek nélküli tárgyalásokra".

Közleményben reagált Fellegi tárca nélküli miniszter arra, hogy az Európai Unió és az IMF tárgyalódelegációi a tervezettnél korábban elutaztak Magyarországról.

"Mivel informális egyeztetés és nem formális tárgyalási forduló zajlott, így a hivatalos tárgyalási folyamat megszakításáról nem lehet szó. A Kormány a napokban megkapta az Európai Központi Bank hivatalos állásfoglalását a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénytervezet kapcsán, az abban foglalt javaslatok feldolgozása és beépítése jelenleg folyamatban van" - áll a közleményben. Az MNB-ből szóló törvény volt az egyik indoka a tárgyalódelegációk elutazásának.

"A találkozó célja a kapcsolatfelvétel, az érdemi tárgyalások menetrendjének és tematikájának előzetes egyeztetése volt. A megbeszélés kiemelt jelentőséggel bírt, mivel világossá tette a felek számára az álláspontokat, így a magyar Kormány azok ismeretében készülhet fel a jövőbeni tárgyalásokra" - olvasható a közleményben.

"A magyar delegáció továbbra is kész az előfeltételek nélküli tárgyalásra, felajánlva az IMF és az EU szakértői számára a tartalmi egyeztetést az együttműködés elemeiről és a jövőbeni megállapodás pénzügyi, makrogazdasági és politikai vonzatairól"- írja Fellegi. Az IMF és az EU által biztosítandó védőháló formájáról, nagyságrendjéről és feltételeiről a tárgyalási folyamat eredményeként születhet megegyezés - derül ki a közleményből.

A Fellegi Tamás által vezetett magyar tárgyalódelegáció tagjai Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke és Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.