Nagyot ugrik a cigaretta ára jövőre

Dohányzás, cigarettázás, jövőre 3-szor emelkedhet a cigi ára
Vágólapra másolva!
Jelentősen megdobhatják a cigaretta árát a jövőre tervezett jövedékiadó-emelések, ha a gyártók érvényesítik az adóemeléseket, akkor dobozonként több mint száz forintot ugorhat egy év alatt a cigi ára. Nem ússzák meg a drágulást a sodrós dohányt szívók sem.
Vágólapra másolva!

Nem a dohányosok éve lesz 2012. Januártól lép életbe az a törvény, amely megtiltja a dohányzást az éttermekben, emellett Lázár János benyújtotta a parlamentnek a cigaretta- és dohányforgalmazás átalakítását előrevetítő javaslatát. Ráadásul amellett, hogy idén novemberben nőtt, jövőre is többször emelkedni fog a cigaretta és a dohány jövedéki adója. Az eredeti, november végéig ismert terv szerint májusban és novemberben emelkedett volna a cigi ára, de időközben változott a helyzet.

A dohánytermékekből származó állami bevételt jelentősen meg kell emelni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a múlt szerdai soproni kormányülés után a Kisalföld című megyei lapnak. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pár nappal később már konkrét összeget is mondott, a dohánytermékek, köztük a cigaretta jövedéki adójának emeléséből 20 milliárd forintra számít 2012-ben a költségvetés. A politikusok által ígért adóemelésről szóló módosító javaslatot kedden virradóra fogadta el a parlament, ennek értelmében várhatóan több mint 100 forinttal drágul a cigi jövőre.

A sodrós cigi sem ússza meg

A legújabb törvénymódosítás értelmében két alkalommal, február 1-jétől és július 1-jétől emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, a korábban elfogadott, májusra és novemberre tervezett adóemelés pedig elmarad. Februártól ezer darab cigi adóterhelése a jelenlegi 10 550 helyett 11 500 forint lesz, emellett a kiskereskedelmi árra vetítve legalább 30 százalékos, minimum 21 100 forint adót kell fizetni. Júliustól pedig az előbbi tétel 11 900, utóbbi pedig 31 százalékra, minimum 22 300 forintra emelkedik. Az eredeti szabályok szerint a januártól érvényes áfaemeléssel együtt durván 100 forinttal drágult volna egy doboz cigi, de az új szabályok értelmében ennél magasabb is lehet az áremelkedés, ha az adóemelést a gyártók és a forgalmazók teljesen egészében áthárítják a vásárlókra.

A keddi módosítás elfogadása előtt alacsonyabb adóemelésről volt szó. A november elején életbe lépett jövedékiadó-emelés előtt a cigaretta adója szálanként 18,08 forint volt, jövőre, 2012. november elejéig két lépésben 21,74 forintra emelkedett volna. Ezzel szemben júliustól 22,3 forint lesz a minimális adóteher. A vágott dohány is drágul: a minimális adó a legfrissebb módosító javaslat elfogadása előtt novemberben kilónként 7860 forintról 8790 forintra nőtt, majd 2012 májusától 9720, jövő novembertől 10 440 forint lett volna. Ezzel szemben a vágott dohány adója februártól 10 150, júliustól 11 150 forintra emelkedik.

Hatvan napig lehet olcsóbb cigire vadászni

A cigaretta ára a költségvetési lyukak betömésénél sokszor alkalmazott jövedékiadó-emelések miatt emelkedett az utóbbi években. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az inflációs kosárban szereplő cigaretták ára jelentősen, 16-32 százalékkal lett magasabb négy év alatt. 2007 januárjában az egyik cigarettamárka még 479 forintba került, idén novemberben ugyanezért 558 forintot kellett fizetni.

Az adóemelés nem jelenik meg azonnal az árakban, sőt, az utóbbi években elég hosszú átmeneti idő alakult ki. Az adó- és áremelések előtt a kereskedők jelentős készleteket halmoztak fel az olcsóbb és kisebb adótartalmú termékekből, és hónapokig azt árulták az új, drágább csomagok helyett. Az évtized elején az adó 2-3 hónap alatt átszivárgott az fogyasztói árakba, manapság 5-6 hónap múltán tűntek el a régi zárjegyes termékek a boltokból. A parlament azonban szigorított ezen a területen is, egy idén elfogadott jogszabály szerint az adóemelés hatálybalépése után hatvan napon túl már nem lehet forgalomba hozni az alacsonyabb adótartalmú termékeket. (A kedden megszavazott módosító javaslat szerint a jövő május előtt gyártott - a sorszámot vonalkód formájában nem tartalmazó - adójegyek is június végéig felhasználhatóak.)

Beindulhat a feketepiac

Borbély Zsolt, a Magyar Fogyasztási Dohány Szövetség elnöke még az adóemelési menetrendet átíró módosító javaslat elfogadása előtt nyilatkozott az [origo]-nak, akkor még nem tudta megmondani, hogy a 20 milliárd forintos jövedékiadó-emelés milyen hatással lesz az árakra. Szerinte az adóemelésekkel nem ér célt a kormány, a termékek drágulása miatt erősödni fog a feketepiac. "Már most megjelentek Magyarországon termelt szárított dohányok illegális eladásáról szóló hirdetések, ezek pedig csak szaporodni fognak. Nem tudom elképzelni, hogy a 20 milliárd forintos többlet befolyik majd a költségvetésbe a legális fogyasztás visszaesése miatt" - mondta.

Borbély kijelentette, "a kormányt már korábban tájékoztattam arról, hogy Lengyelországban a vágott dohány adójának emelése miatt megkezdődött saját termelésű dohányok illegális értékesítése a dohánytermelők által, és ezt nálunk is kiválthatja a további adóemelés. Azóta ez be is következett." Szerinte az ellenőrzések sem mindenhatóak, amíg légmentesen nem zárható le a határ, addig be fog jönni a csempészcigaretta is az országba.

A Magyar Dohányipari Szövetség ügyvezető elnöke, Patai András titkárságán keresztül közölte, hogy nem nyilatkozik a kérdésben. (Hétfőn a szervezet közölte, hogy a korábbi rendkívüli közgyűlésén elfogadott döntésnek megfelelően januártól megszűnik a szövetség a tagok kilépése miatt.) Az egyik legnagyobb dohánygyártó és forgalmazó cég, a BAT Hungary pedig mindössze annyit közölt, hogy "a legnagyobb magyarországi dohányipari befektetőként megértjük a nemzetgazdasági és költségvetési szempontokat, egy olyan emelést, amely nem veszélyezteti a piac stabilitását és nem idézi elő a feketepiac növekedését, támogatni tudunk".

A cigaretta adójának még durvább emelését hosszú távon sem lehet megúszni. Az EU egy éve elfogadott egy irányelvet, amely meghatározza, hogy 2020-ban legalább mekkora jövedéki adó terhelje a cigarettát az EU-ban. A teljes jövedékiadó-terhelésnek el kell érnie a kiskereskedelmi ár 60 százalékát a mostani 57 százalékkal szemben. A Nemzetgazdasági Minisztérium részben ezzel - a fokozatos közeledéssel - indokolta a dohánytermékek adójának növelését célzó törvényjavaslatát.