Először a Fitch Ratings adta ki londoni jelentését, amelyben negatívra rontotta Franciaország adósosztályzati kilátásait, valamint hat euróövezeti országot jelölt leminősítésre, mert szerinte szinte megoldhatatlan az euróövezeti adósságválság. A Fitch negatív megfigyelés alá vette Ciprust, Belgiumot, Spanyolországot, Szlovéniát, Olaszországot és Írországot. Nem sokkal később a Moody's bejelentette, hogy két fokozattal rontja Belgium adósbesorolását.

A Fitch Ratings leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra rontotta Franciaország - a második legnagyobb eurógazdaság - hosszú távú adósosztályzatának kilátását pénteken.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott jelentésében megerősítette a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású francia államadós-besorolásokat. A kilátásrontást a Fitch az euróövezeti gazdasági-pénzügyi helyzet romlásával, és annak potenciálisan Franciaországra háruló hatásaival indokolta - írja internetes oldalán a Reuters hírügynökség.

Hat euróövezeti tag leminősítési megfigyelés alatt

A hitelminősítő ugyanakkor hat euróövezeti országot jelölt leminősítésre, mert szerinte megoldhatatlan az euróövezeti adósságválság. A Fitch Ratings negatív megfigyelés alá vette az összes olyan euróövezeti szuverén adóst, amelyek besorolására eddig negatív kilátás volt érvényben. A lépés Ciprust, Belgiumot, Spanyolországot, Szlovéniát, Olaszországot és Írországot érinti.

A negatív kihatású megfigyelés a cég módszertana szerint azt jelenti, hogy az adott osztályzatok "aktív felülvizsgálat" alatt állnak, és megnövekedett annak az esélye, hogy az érintett országokat a Fitch rövid időn belül leminősíti.

A cég közölte, január végéig tervezi a most elkezdett felülvizsgálatok befejezését, és ha úgy dönt, hogy indokolt a leminősítés, az osztályzatrontások mértéke valószínűleg egy vagy két fokozatnyira korlátozódik. Indoklása szerint a Fitch Ratings a múlt heti EU-csúcs után arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása "technikailag és politikailag elérhetetlen".

A Moody's leminősítette Belgiumot

A Moody's a Fitch döntései után nem sokkal Londonban bejelentette, hogy a magasan elsőrendű befektetői sávon belül leminősítette Belgium adósosztályzatait, az eddigi "Aa1"-ről két fokozattal "Aa3"-ra - jelentette a Reuters. A cég szerint a belga leminősítést a magas adósságokkal küszködő eurótagállamok finanszírozási kondícióinak folyamatos romlásából eredő, megnövekedett kockázatok, a mind nagyobb növekedési kockázatok, valamint a bankszektorból az állami pénzügyi mérleghelyzetre háruló újabb rizikók és bizonytalanságok indokolják. 

A Moody's felidézte, hogy Belgium GDP-arányos államadósság-rátája közel jár a 100 százalékhoz. A cég ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az euróövezeti kötvénypiacokon az utóbbi időben növekedett a további, még súlyosabb bizalmi sokkok kockázata, beleértve a finanszírozás hirtelen leállásának rizikóját.