Egy napjuk maradt az evásoknak a döntésre

számlagyár, eva
Vágólapra másolva!
December 20-ig, azaz keddig dönthetik el az evás vállalkozók, hogy az egyszerűsített adó szerint adóznak- tovább, vagy kilépnek-e a körből. Ugyancsak kedd az eva befizetetési határideje is. Januártól az eva kulcsa harmincról harminchét százalékra nő a kormány döntése alapján. Az adókulcs emelésével együtt kiszélesítik azoknak a körét, akik választhatják az evát, de az [origo] korábbi információi szerint a kormányzati szándék az, hogy lehetőleg minél kevesebben tartozzanak az evázók körébe a jövőben.
Vágólapra másolva!

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást december 20-ig választhatják az újonnan bejelentkező adózók, illetve eddig az időpontig lehet kijelentkezni is az eva alól - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az eva szerinti adózást - többek között - a törvényi feltételeknek megfelelő egyéni vállalkozók, egyéni cégek, korlátolt felelősségű társaságok, ügyvédi irodák és betéti társaságok választhatják, legkésőbb december 20-ig. Az eva hatálya alá történő bejelentkezés ugyanezen időpontig írásban visszavonható.

2012-től az eva-körbe jelentkezés bevételi értékhatára 25 millióról 30 millió forintra emelkedett. További változás, hogy az eva kulcsa 30 százalékról 37 százalékra nőtt. Azoknak, akik 2011-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2012-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újabb bejelentkezést tenniük.

Ugyancsak december 20-án jár le az adófeltöltés határideje, azaz az evás adózóknak a december végéig a számlájukra érkező (vagy készpénzben felvett) összeg után is be kell fizetniük december 20-ig a bruttó bevétel 30 százalékos kulcsa után kiszámított adót - írta közleményében az adóhatóság.

Amennyiben a feltöltésnél az adózók rosszul becsülik meg a várható adó összegét, és ezért az adóhatóság az adóelőlegként megfizetett és a későbbiekben megállapított tényleges adó összegéhez képest 10 százalékot meghaladó eltérést tapasztal, úgy a különbözet 20 százalékával megegyező mértékű mulasztási bírságot róhat ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 90 százalékos adófeltöltés még nem von bírságot maga után.

Egyszerűsített vállalkozói adóból az idén október végéig 120 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, az összeg 7 százalékkal kisebb az előző év megfelelő időszakának adatánál.

Az első tíz havi adatok ismeretében kicsi a valószínűsége annak, hogy teljesül a Nemzetgazdasági Minisztérium lefelé módosított, 180,1 milliárd forintos idei eva-bevételi előirányzata, mivel a múlt év decemberében, az adófeltöltési kötelezettség nyomán, 53 milliárdot fizettek be az evás vállalkozások. Ezzel az összeggel számolva 173 milliárd forintra jönne ki az evások által befizetett összeg az idén. Ez az előirányzathoz képest közel 10 százalékos elmaradás.

Nagyobb a valószínűsége annak, hogy decemberben is csak az előző év utolsó hónapjában megfizetett adó mintegy 93 százalékát utalják át az evások, így a költségvetés idei eva bevétele 170 milliárd forint körül alakulna, szemben a 180,1 milliárdos előirányzattal.