Aggasztja a költségvetési módosítás több pontja Járait

Vágólapra másolva!
A Költségvetési Tanács elnöke több aggályt is megfogalmazott költségvetéshez benyújtott módosító javaslataival kapcsolatban. A tanács szerint például a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseinek nyugdíjkasszába történő átirányítása csökkenti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és előreláthatóságát, így növeli az ilyen kockázatokat.
Vágólapra másolva!

A Költségvetési Tanács hétfői ülésén egyet értett kormány módosító javaslatával, amely szerint 320 milliárd forintos kiigazítás szükséges a 2012-es költségvetésben. Járai Zsigmond, a tanács elnöke az ülésről szóló közleményében felhívta a kormány és a parlament figyelmét arra is, hogy a nemzetközi környezet a vártnál is kedvezőtlenebbül alakulhat, ami 2012-ben esetleg további kiigazításokat is szükségessé tehet, különösen mivel a költségvetés szabadon felhasználható tartalékai a mostani módosítás során jelentősen lecsökkentek.

A Költségvetési Tanács reálisnak tartja a kormány számításait, amelyek szerint a gazdasági növekedési lassulás várhatóan 320 milliárd forintos terhet ró a költségvetésre. A tanács azt javasolja, hogy a 200 milliárd forint értékű, 2012. szeptember 30-ig zárolt tartalékhoz csak akkor nyúljon hozzá a kormány, ha az nem veszélyezteti a 2,5%-os költségvetési hiánycél teljesülését.

A Költségvetési Tanács szerint is szükséges a kamatkockázati tartalék 48 milliárd forintos növelése a többletbevételekből. A magán-nyugdíjpénztári tagok jövő évi 10 százalékos nyugdíjjárulék befizetéseinek nyugdíjkasszába történő átirányításáról viszont a tanács azt állapította meg, hogy az csökkenti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és előreláthatóságát, így növeli az ilyen kockázatokat.

A Költségvetési Tanács a költségvetés készítésének folyamatát felügyelő független testület, amelynek jelenlegi tagjai Járai Zsigmond, az MNB felügyelőbizottságának elnöke, Schmitt Pál köztársasági elnök delegáltja, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Simor András jegybankelnök.