Elektronikusan és papíralapon is használható lesz az Erzsébet-utalvány

Vágólapra másolva!
Havi ötezer forintig minősül majd béren kívüli juttatásnak az eddigi étkezési utalványokat váltó Erzsébet-utalvány, és lesz papíralapú és elektronikus verziója is. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendelettervezete szerint az elektronikus Erzsébet-utalvány úgy működik majd, mint egy bankkártya.
Vágólapra másolva!

Elkészítette az Erzsébet-utalvány kibocsátásának részletszabályaira vonatkozó rendelet tervezetét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Az Országgyűlés 2011. november 21-én fogadta el az egyes adótörvények és az azokkal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely 2012. január 1-jétől átalakítja az étkezési utalványok formájában megvalósuló juttatásokra vonatkozó szabályozást, és ezért a béren kívüli juttatási elemek közé emelte az Erzsébet-utalványt.

Az adótörvények szerint az Erzsébet-utalvány fogyasztásra kész étel vásárlására használható fel, de 2012. december 31-ig melegkonyhás éttermi szolgáltatásra is felhasználható. Havonta ötezer forintig minősül béren kívüli juttatásnak. Az utalványt a bérjellegű juttatásokénál több mint 30 százalékkal kedvezőbb feltételekkel lehet biztosítani a munkavállaló részére - közölte a minisztérium.

A most előkészített rendelet kimondja, hogy egy utalványosnak egy adóév alatt több juttató is juttathat utalványt, az adott naptári évben juttatott utalványok pedig egészen a következő naptári év december 31-ig használhatók fel.

A javaslat részletesen rendelkezik a papíralapú és az elektronikus utalványról is. A papíralapú utalványok esetében meghatározza a tartalmi követelményeket, vagyis azt, hogy az utalványon minek kell szerepelnie: ilyen például a címlet feltüntetése, amelynek mindenképpen százzal oszthatónak kell lennie, a kibocsátó neve vagy a felhasználhatóság határideje.

Az elektronikus utalvány esetén a juttatónak kell egyedi műanyag azonosítót igényelnie a kibocsátótól. A dokumentum szerint a kártya hasonlóan működik, mint egy bankkártya, az elfogadóhelyi terminálon - a kibocsátó által kialakított központi internetes felületen - kell leolvasni, és azon keresztül ellenőrizhető a rendelkezésre álló összeg.

Az Erzsébet-utalvány kibocsátásával a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány átláthatóvá teszi az étkezési utalványok forgalmazását, és létrehozza a szociális és gyermekétkeztetés új és kibővített rendszerét - közölte a minisztérium, amely rögzíti: az étkezési jegy kibocsátása során keletkező bevételből cél a szociális és gyermekétkeztetés új és kibővített rendszerének létrehozása, amellyel a bölcsődei ellátásban részesülő gyermekeket, illetve az anyagi helyzetük miatt rászoruló embereket kívánják segíteni.