Fitch: Nem a bankokon keresztül várják a piacok az EKB-tól a pénzt

Vágólapra másolva!
Londoni elemzőházak egybehangzó véleménye szerint az eurójegybanknak kellene jelentős mennyiségű vásárlásokkal közvetlenül beavatkoznia az adósságválsággal küszködő perifériális eurógazdaságok szuverén kötvénypiacain.
Vágólapra másolva!

Kétséges, hogy az Európai Központi Bank (EKB) rendkívüli kereslettel fogadott olcsó, hosszú távú bankszektor-likviditási folyósításai érdemben hozzájárulhatnak az euróövezeti adósságválság enyhítéséhez - vélekedtek szerdán londoni pénzügyi elemzők. Az elemzők arra reagáltak, hogy az EKB 489,19 milliárd eurót folyósított a piaci finanszírozási szűkösség oldását célzó, alacsony kamatú hároméves banki likviditási forrásból a szerdán meghirdetett első tenderen. Londoni elemzők előzetesen 200-300 milliárd eurós kihelyezésre számítottak.

Kommentárjukban a Capital Economics közgazdászai hangoztatták, hogy ezek a folyósítások elősegíthetik a kiújulóban lévő hitelpiaci feszültségek kezelését és a banki hitelezést, de az kétséges, hogy az eurójegybanki művelet a valutauniós szuverén adósságválságot is enyhíteni fogja, azáltal, hogy az EKB-forrásból a bankok nagy mennyiségben vásárolnak az európeriféria államkötvényeiből. A bankok az utóbbi hónapokban éppenséggel inkább leépítik a portfolióikban lévő szuverén adósságot - hangsúlyozták a cég londoni elemzői.

Az elemzőház szerint egyes jelentések arra utalnak, hogy bizonyos bankokat, amelyeknek egyébként nem volt szükségük erre a forrásra, külön "biztattak" az EKB-eszköz igénybevételére, annak érdekében, hogy enyhüljön az ilyen forrásokhoz kapcsolódó "megbélyegzettségi" érzet. A ház szerint valószínűtlen, hogy ezek a bankok kockázatos befektetési termékeket vásárolnának. A Capital Economincs úgy véli, még abban az esetben is, ha az EKB-kihelyezések többsége mégis európerifériális állampapírokba áramlana, a szóban forgó összegek akkor sem helyettesítik azokat a sokkal nagyobb vásárlásokat vagy garanciákat, amelyeket a piac magától az EKB-tól remél.

Más nagy londoni házak szerint is elsősorban az eurójegybanknak kellene közvetlenül beavatkoznia jelentős mennyiségű vásárlásokkal az adósságválsággal küszködő perifériális eurógazdaságok szuverén kötvénypiacain. A Fitch Ratings európai hitelminősítő véleménye szerint az EKB-nak aktívabban és határozottabban szerepet kellene vállalnia a potenciálisan illikvid, de fizetőképes országokat fenyegető, önmegvalósító likviditási válságok kockázatainak enyhítésében. A Fitch a december elején tartott EU-csúcs után arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása "technikailag és politikailag elérhetetlen".

Az Ernst & Young pénzügyi tanácsadó és könyvvizsgáló csoport új negyedéves euróövezeti helyzetértékelése szerint a valutaunió felbomlása "nagyon magas költségekkel járna" Európában és a világgazdaság egészében, ezért "valószínűnek tűnik", hogy ha az EKB vállalná az utolsó hitelezői mentsvár szerepét, az kevesebbe kerülne, mint az eurótérség szétesése.

A csoport szerint ha az eurójegybank a következő két évben például ezermilliárd euró körüli értékben vásárolna fizetőképes euróövezeti kormányok illikvid kötvényeiből a piacon, az még mindig csak az éves euróövezeti GDP-érték 10 százalékának felelne meg, jóllehet a 2009 óta végrehajtott brit és amerikai monetáris mennyiségi enyhítési programok a két ország hazai össztermékének 14, illetve 17 százalékát teszik ki.