A benzinkutak húzták le októberben a magyar boltok forgalmát

Vágólapra másolva!
A gyenge tavalyi adatokhoz képest októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A benzinkutaknál továbbra is csökken a vásárlási kedv, az élelmiszerboltokban most egy kicsit nőtt. 
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi üzletek októberben 0,6 százalékkal nagyobb volumenű forgalmat bonyolítottak le, mint az előző év azonos időszakában, ezzel elmozdultak a holtpontról az eladások - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleménye szerint a 0,6 százalékos bővülési ütem pozitív üzenet lehet az év utolsó két hónapjának forgalomemelkedésére nézve. Az októberi növekedési adatok azonban csak a tavalyi különösen alacsony statisztika fényében mutatnak jelentős növekedést, a szeptemberi adatokhoz képest a kereskedelmi forgalom volumene csökkenést jelent.

A KSH közleménye szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 októberében 708 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Az év első tíz hónapjában 6386 milliárd forint forgalom realizálódott, az egy hónappal korábbihoz képest - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegi elmozdulást nem mutatott.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai 2011 októberében 0,7 százalékkal nőttek, az év első tíz hónapjában lényegében nem változtak. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 2011 októberében 2,2 százalékkal, így az első tíz hónapban 0,5 százalékkal nőtt.

Októberben az üzlettípusok többségében nagyobb volumenű forgalom bonyolódott le, mint egy évvel korábban. A bútor-, a háztartásicikk-, valamint az építőanyag-üzletek átlagos növekedést értek el. Folytatódott az iparcikk jellegű vegyes üzletek, a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk- és az illatszerüzletek, valamint továbbra is kiemelkedő volt a csomagküldő hálózatok forgalomnövekedése. Ugyanakkor csökkent a forgalom volumene a gyógyszer- és gyógyászati üzletekben, továbbá a textil-, ruházati és cipőboltokban, de az utóbbi esetében a csökkenés mértéke a korábbiakhoz képest mérséklődött.

A KSH adatai szerint az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene az év minden hónapjában csökkent, 2011 októberében 3,3 százalékkal, így az első tíz hónapban 1,9 százalékos volt az elmaradás 2010 azonos időszakához képest.

Az NGM felhívja a figyelmet arra, hogy az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumenében regisztrált visszaesés jelentősen rontotta az amúgy kedvező fordulatot mutató kiskereskedelem teljesítményét. Ennek figyelembevétele nélkül 1 százalék felett lett volna a termékforgalom növekedése - hangsúlyozza a tárca.

A KSH adatai szerint az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem októberi volumene hasonló értéket mutatott, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal nőtt, az üzemanyagkutaké 3,1 százalékkal csökkent.

Az Eurostat december 5-én megjelent sajtóközleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2011 októberében a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában stagnáltak, az eurózóna országaiban 0,4 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 12 tagállamban bővülést, 9-ben csökkenést, 1-ben azonos értéket mutatnak. A térség legfejlettebb országai közül Németországban 1,4, Franciaországban 3,8, az Egyesült Királyságban 2 százalékkal nőtt a forgalom volumene.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai Magyarországon októberben - az előző év magasabb bázisához képest - 8,8 százalékkal, 2011 első tíz hónapjában 6,5 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.