Közel kétmillió forintot kaphat havonta Járai a Költségvetési Tanács elnökeként

Vágólapra másolva!
Rogán Antal azt javasolta, hogy a Költségvetési Tanács két tagja ne kapjon pénzt e munkáért, az elnök azonban igen, mégpedig az átlagbér kilencszeresét. Matolcsy György ezzel szemben nem adna pénzt az elnöknek.
Vágólapra másolva!

Havi csaknem kétmillió forintos fizetést javasol a Költségvetési Tanács (KT) elnökének Rogán Antal. A parlament gazdasági bizottságának elnöke a pénzügyi stabilitási törvényhez benyújtott, zárószavazás előtti módosító indítványában azt kezdeményezte, hogy a KT vezetője ezentúl a nemzetgazdasági átlagkereset kilencszeresét kapja havonta, míg a tanács másik két tagjának nem járna semmit.

A Költségvetési Tanács elnöke Járai Zsigmond, a másik két tagja pedig a jegybank, illetve az Állami Számvevőszék elnöke. Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, úgy utóbbi kettőt semmit, Járai viszont havi 1,9 milliót kap.

Az, hogy ez bekövetkezik-e, azon múlik, hogy a képviselők ezt a javaslatot fogadják-e el, vagy Matolcsy Györgyét, aki viszont szintén egy zárószavazás előtti módosító indítványban azt terjesztette elő, hogy sem a KT elnöke, sem a tagok ne kapjanak juttatást.

Jelenleg a KT tagjai ingyen végzik ezt a munkát, és eredetileg így maradt volna ez az eredeti stabilitásitörvény-javaslat alapján is. A parlamenti vita alatt megszavazott módosító indítványok egyike azonban felülírta ezt, noha akkor csak azt szavazták meg, hogy az elnök kapjon pénzt. Erre tett most javaslatot Rogán Antal.