Több millió munkaszerződés módosulhat jövőre

Lakics Gépgyártó Kft., Lakics László, Lakics Péter, cég, ipar, üzem, munka, munkás, dolgozó
Vágólapra másolva!
Életbe lép az új munka törvénykönyve nyáron, a cégeknek pedig emelniük kell a béreket, ha nem akarnak elesni az állami forrásoktól. Ezzel legalább kétszer kell majd átírniuk a munkaszerződéseket.
Vágólapra másolva!

Napokon belül megjelenik a bérkompenzációról és az elvárt béremelésről szóló rendelet a Magyar Közlönyben - írta a Napi Gazdaság. Ezzel a cégek még az idén, igaz már csak az év utolsó napjaiban megismerhetik, hogyan vehetik igénybe a költségvetési támogatást azért, hogy kifizethessék a dolgozók béremelését, hogy ne csökkenjen a nettó fizetésük.

A cégek így arra számíthatnak, hogy legalább kétszer kell jövőre munkaszerződést módosítaniuk, ha nem szeretnének elesni az állami támogatástól, illetve a közbeszerzésektől. Egyszer a béreket kell felülvizsgálniuk, másodszor pedig júliusban az új munka törvénykönyvének való megfelelés miatt kell átírni a papírokat. A Napi Gazdaság azt írta, ezzel több millió munkaszerződés módosul majd jövőre.

A kormányrendelet nem konkrét mértékű béremelési elvárást tartalmaz, mivel a különböző bruttó szintekhez más-más pótló összegre lesz szükség, hogy ne változzon a nettó fizetés. Eddig minden évben az OÉT (a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács elődje) határozta meg a bérajánlást, amely azonban nem volt kötelező a cégekre, és szankcióval sem járt a be nem tartása.

A béremelési ajánlás a bruttó 300 ezer forint alatt keresőkre vonatkozik. Az a cég, amely minden dolgozójánál végrehajtja az elvárt béremelést, állami kompenzációt kaphat az emelés 5 százalék fölötti részére. Az a vállalkozás, amelyik a dolgozók kétharmadánál emel bért a szükséges mértékben, kompenzációt nem kaphat, az állami támogatásoktól és a közbeszerzési lehetőségektől azonban nem esik el. Az ennél kisebb mértékben vagy egyáltalán nem emelő cégeket két évre kizárják a közbeszerzésekből, és állami támogatást sem kaphatnak.

Júliusban lép életbe az új munka törvénykönyve. Erről bővebben itt olvashat.