Az OTP-t is leminősítette az S&P

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank osztályzatait és kilátását rontotta pénteken a Standard and Poor's hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

Magyar bankok osztályzatait és kilátását rontotta pénteken a Standard & Poor's azt követően, hogy a héten visszaminősítette a magyar szuverén adósbesorolásokat is. A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban közölte, hogy az osztályzatrontás az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank besorolásait érintik. A cég emellett negatívra módosította a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. osztályzatának kilátását, megerősítve egyben a pénzintézet besorolását.

A Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő magyar idő szerint szerdán este a befektetésre nem ajánlott, pénzügyi zsargonban bóvlinak nevezett kategóriába sorolta Magyarországot. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. A lépés után Magyarország két hitelminősítőnél van a bóvli kategóriában, mert a Moody's már december elején lerontotta a magyar osztályzatot.

A hitelminősítő a lépés indokai között említette többek között, hogy az alkotmányban és egyes független intézmények - köztük a jegybank és az Alkotmánybíróság - működésében végrehajtott változtatások gyengítették Magyarország intézményrendszerének hatékonyságát.

A leminősítésekről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.