Több mint 300 milliárd forinttal finanszíroztuk a külföldet

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben 1,1 milliárd euróval finanszíroztuk a világ más országait, és felgyorsult az uniós támogatások lehívása.
Vágólapra másolva!

Csaknem 1,1 milliárd eurót mutatott a harmadik negyedévben a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség, vagyis - akkori árfolyamon számolva - több mint 300 milliárd forintal finanszíroztuk a világ többi országát, derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikájából.

Az ország a 2008 őszén kirobbant világgazdasági válság előtt masszívan támaszkodott a külföldi kölcsönökre, negyedévenként 1,4-1,8 milliárd eurónyi külföldi forrást használtunk fel. 2009 elején fordult át a nettó hitelfelvevői pozíciónk nettó finanszírozóiba. Azóta a mostani adat a legerősebb megtakarítói helyzetről árulkodik. (A nettó finanszírozási képesség nincs összefüggésben azzal, hogy az állam többségében külföldi hitelekből, az állampapírpiacon keresztül szerez pénzt a költségvetés finanszírozására.)

A folyó fizetési mérlegből az is kiderül, hogy a kivitel már évek óta meghaladja a behozatalt, az idén július-szeptember közötti időszakban 1,8 milliárd euróval exportáltunk többet az importnál.

A harmadik negyedévben megugrott az uniós támogatások lehívása. A megelőző negyedévekben 600-800 millió euró között mozgott az EU-transzferek összege, ez az idei harmadik negyedévben 1,07 milliárd eurót tett ki.