Demján gigaüzletén hízott a magyar ingatlanpiac

Bár részben a Trigranit ügyletének köszönhetően jelentősen bővült a magyar ingatlanbefektetési piac, ám egy elemzés szerint jövőre nem lesz növekedés, mert nincs elég eladó ingatlan.

Tavaly a magyar ingatlanbefektetési piacon 500 millió euró értékben születtek üzletek, szemben az egy évvel korábbi 188 millió euróval. A legnagyobb tranzakció a Demján Sándor üzletember kezében lévő TriGranit irodaportfólióájának az eladása volt 150 millió értékben - közölte hétfőn a DTZ ingatlantanácsadó cég. (A legjelentősebb tranzakció keretében a TriGranit az amerikai Heitman European Property Partners nevű befektetőcsoportnak adta el a Millennium Városközpontban található négy irodaház 74 százalékot kitevő tulajdonrészét.)

A DTZ  prognózisa szerint az idén a lengyel és cseh piacok drágulása miatt a befektetők Magyarország felé fordulhatnak, de a hosszú távon megnyugtató és kiszámítható gazdaságpolitika, stabilabb európai és magyarországi gazdasági kilátások elengedhetetlenek az ingatlanbefektetési piac növekedéséhez. A DTZ szakértői úgy látják, a tavalyi teljesítmény azért sem ismétlődhet meg, mivel nincs annyi befektetésre alkalmas, központi fekvésű ingatlan a fővárosban. Budapesten a prémium bevásárlóközpontokban könnyű kiadni az üzleteket, vidéken viszont a sztenderd üzleteket - a kedvező bérleti díjak ellenére - is nehéz kiadni. A bérlők ragaszkodnak a forgalomarányos bérleti díjhoz, amely a vásárlás visszaesésével magyarázható. 

Az ipari - logisztikai - ingatlanok piacán 2011 harmadik negyedév végére a bérbeadás meghaladta az egy évvel korábbi adatokat. Amíg tavalyelőtt összesen 210 ezer négyzetmétert adtak bérbe, addig, 2011 októberéig a bérbeadás elérte a 228 ezer négyzetmétert. Magyarországon az ipari ingatlan fejlesztés szinte teljesen megállt, míg Lengyelországban és Csehországban több jelentősebb projekt indult tavaly. Amíg 2010 végén 19,5 százalék volt az üresedési ráta, addig tavaly a harmadik negyedévben már 22,4 százalékot tett ki.