Giró-Szász András: Kivizsgálják, ki terjeszti a bankbetétes rémhíreket

Giró-Szász András, kormányszóvivő, interjú
Vágólapra másolva!
Vizsgálják, ki terjeszti azt az információt, hogy az állam rá akarja tenni a kezét a magánbankbetétekre - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő péntek délután, egyúttal megerősítve, amit reggel mondott egy interjúban, hogy a kormány nem avatkozik be a bankok és a magánszemélyek közötti szerződésekbe. Az m1 reggeli műsorában elmondta azt is, Fellegi Tamás szombaton utazik Washingtonba, hogy tárgyaljon az IMF vezetésével, Brüsszellel még egyeztetnek az időpontról.
Vágólapra másolva!

Minden rendelkezésre álló eszközzel folyik a vizsgálat annak kiderítésére, hogy kik terjesztik a bankbetétekkel kapcsolatos valótlan híreket - közölte péntek délutáni sajtótájékoztatóján Giró-Szász András kormányszóvivő. A szóvivő azt mondta, a bankbetétek védettek és biztonságosak Magyarországon, amelyekért 100 ezer euróig a 2011 januárja óta a magyar jogrendben is élő uniós jogszabály értelmében garanciát vállal az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

A kormányszóvivő szerint a kormány nem avatkozik be a bankok és a magánszemélyek közötti szerződésekbe, és közölte: semmilyen ezzel ellentétes, titkos kormányrendelet nem létezik.

A kormányszóvivő péntek reggel is igyekezett eloszlatni a bankbetétekkel kapcsolatos aggodalmakat. "A kabinet garantálja a magánszemélyek bankbetéteit" - jelentette ki az m1 Ma reggel című műsorában arra a felvetésre, hogy az ellenzék szerint fennáll a veszélye annak, hogy az állam rá akarja tenni a kezét a magánbetétekre. Giró-Szász András azt mondta: "A kormány határozottan cáfol minden olyan hírt, amely ilyen lépésekről szól." Hozzátette, felelőtlen magatartásnak tartja, amikor vezető politikusok így riogatnak.

Közölte azt is, hogy a jegybanki devizatartalékhoz "abban a formában semmilyen módon nem kíván hozzányúlni - nem is nyúlhat hozzá - a magyar kormány", amellyel szintén az ellenzék riogat.

A kifogásolt új jegybanktörvényről megismételte az eddig is hangoztatott kormányzati álláspontot, amely szerint az Európai Központi Bank 15 észrevételéből 13-at az Országgyűlés beépített a jogszabályba. A maradék pontokat, vagyis a monetáris tanács bővítését, az új alelnök kinevezését, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői fizetésének a korlátozását illetően azt mondta: 2004-2005-ben senkinek nem volt problémája az unióban azzal, hogy a Gyurcsány-kormány megemelte a monetáris tanács tagjainak és az alelnököknek a számát.

A fizetések esetében Litvániát hozta példának, ahol az ország parlamentje 30 százalékkal mérsékelte a litván jegybankelnök fizetését, és az Európai Bizottságnak "egy rossz szava nem volt". Arra pedig, hogy az új szabályok szerint a miniszterelnök jelölhet jegybankalelnököt, úgy reagált: Németországban is a kancellár javaslatára nevezi ki az államfő a német jegybank elnökét és alelnökeit.

Arra a kérdésre, hogy ha az említett passzusok módosítása lenne a nemzetközi szervezetek feltétele, akkor végrehajtják-e a változtatást, Giró-Szász András azt válaszolta: ezt a tárgyalóasztal mellett kell megvitatni, és rossz stratégia lenne előre nyilatkozni.

Tájékoztatása szerint a tárgyalásokat vezető Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter szombaton utazik el Washingtonba, hogy megbeszéléseket folytasson a valutaalap vezetésével, Brüsszellel pedig még zajlik az időpont-egyeztetés.