Jelentősen csökkent a magyar csődkockázati mutató

Vágólapra másolva!
A csütörtökön csúcsot döntő magyar csődkockázati mutató pénteken számottevően mérséklődött. Egy londoni elemző szerint eltúlzott a magyar államcsődtől való piaci félelem.
Vágólapra másolva!

Meredek csökkenéssel a 700 bázispontos sáv alá süllyedt a pénteki londoni kereskedésben a magyar csődkockázati mutató. (Az úgynevezett CDS-árfolyam megmutatja, hogy a piac mennyire tartja valószínűnek Magyarország csődjét. Minél magasabb a felár, annál nagyobb esélyt ad a piac annak, hogy az állam megtagadja a fizetési kötelezettségét.)

A CDS-árfolyam a Magyarországgal szembeni bizalomvesztés miatt a héten fokozatosan emelkedett, csütörtökön rekordszintre, 750 bázispont fölé került.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője pénteki elemzésében azt írta, a finanszírozási igényeket és a magyar kormány rendelkezésére álló finanszírozási forrásokat összevetve Magyarország "aligha tekinthető a törlesztésképtelenség szélén álló" adósnak, és az ezzel kapcsolatos félelmek "eltúlzottak".