Januárban megint kamatot emeltek a bankok

Vágólapra másolva!
Január első hetében számos kereskedelmi bank megváltoztatta lakossági jelzáloghiteleinek kondícióit. Az esetek többségében kamatemelés történt, így az újonnan kínált kölcsönöknél a teljes hiteldíj-mutató (thm) több banknál 15-17 százalékra nőtt - állapították meg a banki hirdetmények részletes összehasonlítása alapján a BankRáció.hu portál elemzői. Az [origo] gyors körképe alapján viszont több banknál a betéti kamatokat is látványosan emelték, 3 hónapos lekötésre már 10 százalék feletti ajánlat is van.
Vágólapra másolva!

A BankRáció.hu internetes portál elemzői hét nagybank legfrissebb lakáshiteleinek kondícióit hasonlították össze, és azt állapították meg, hogy a forinthitelek esetében szinte mindenhol kamatemelés történt, jellemzően 1-2 százalékpontos mértékben. Az új hiteleket a bankok már referenciakamatokhoz kötik, így azok ára a későbbiekben automatikusan változik a jegybanki alapkamat vagy a bankközi forintkamatláb, a BUBOR változásával párhuzamosan.

A hitelek drágításával párhuzamosan egyébként a betéti oldalon is több bank emelte kamatát, akinek tehát megtakarítási lehetősége van, az talál vonzó akciókat. Azon ajánlatok közül, amelyeknél a lekötött betéti kamat eléri vagy meghaladja az aktuális jegybanki alapkamatot (7 százalék), kiemelkedik a Magnetbank 10 százalékos akciója, az FHB és a CIB 8 százalékos lekötése, de 7 százalékot ad a Raiffeisen is, miközben a kisebb takarékszövetkezetek is 8 százalékon akcióznak. Ezen ajánlatok mindegyike 3 hónapos lekötésre szól, de az AXA Banknál például lekötés nélkül is el lehet érni 8,5 százalékos kamatot.

17 százalék körüli kamat az OTP-nél

Az OTP-nél megemelték a lakáscélú kamatfelárakat 0,5 százalékponttal, és mivel a 3 hónapos bankközi kamatláb (a BUBOR) is nőtt (6,76 százalékról 7,23 százalékra), a lakáshitelek thm-je - 5 millió forintos hitel és 20 éves futamidő mellett - 15 százalék fölé kúszott. Az OTP saját árfolyamrögzítéses programjánál megemelkedett a kamatfelár (6,40 százalékról 6,90 százalékra). Ez a konstrukció annyiban más, mint az állami árfolyamrögzítés, hogy ezt egyrészt március 30-ig lehet igényelni, és más árfolyamnál történik a rögzítés (200 forinton a franknál, 265-ön az eurónál és 2,2 forinton a jen esetében)

A forintalapú szabad felhasználású jelzáloghiteleknél szintén fél százalékponttal emelkedtek a kamatfelárak a legnagyobb hazai banknál, így ezek teljes terhe már a 17 százalékot közelíti, ami jelzáloghiteleknél kiemelkedően magas. A BankRáció.hu szakértői megjegyzik, hogy ilyen thm mellett egyes bankok már jelzálogfedezet nélkül is adnak kölcsönt (személyi kölcsönt), így kérdéses, hogy "hányan fogják lakásvásárláson törni a fejüket". Jó hír viszont, hogy mivel a 3 havi eurós bankközi kamatláb csökkent, az euróalapú szabad felhasználású jelzáloghitelek thm-je is csökkent kis mértékben.

Nincs már hitel a végtörlesztésre

Január 2-tól az UniCredit is megemelte - 1-5-2 százalékponttal - lakáshiteleinek és szabad felhasználású jelzáloghiteleinek a kamatát, a thm-ek így 13-14 százalékra módosultak. A banknak egyébként hamarosan újra át kell majd dolgoznia a jelenlegi hiteleinek egy részét, azok között ugyanis még sok nem referenciakamathoz kötött.

A végtörlesztést az év utolsó napjaiban kezdeményező ügyfelek számára fontos információ, hogy erre a célra új hitelkérelmet már nem fogad be az UniCredit. Ez azzal magyarázható, hogy a január 31-i határidőből (amikorra igazolni kell a fedezet meglétét) már mindenképpen kicsúszna az adós.

Az FHB lecserélte a korábbi hiteleit, az újak a 6 havi BUBOR-hoz árazódnak, és a kamatfelár mértéke az ügyfélminősítéstől függ. A thm 12,6-15 százalékos lett, a szabad felhasználású hitelé 13-16 százalékos, mindkét esetben 1-2 százalékpontos drágulás történt a korábbi hiteltermékekhez képest.

Bonyolultabb lett az ügyfélminősítés

A K&H-nál megszűntek az eddigi akciós kedvezmények, ilyeneket legfeljebb a prémium ügyfeleknek kínál a bank, a hiteleket pedig minden esetben a 3 havi BUBOR-hoz kötik (eddig a jegybanki alapkamatot használták). Az ügyfeleket 9 kategóriában minősítik, ez a korábbinál bonyolultabb rendszer, és nehezíti a hitelterhek összehasonlítását is az eddigiekkel. A thm 11 és 14 százalék között alakul.

Az MKB-nál szintén kivezettek néhány korábbi hitelt, például a végtörlesztésre is alkalmas kiváltó kölcsönt, továbbá megszűnt minden akció, de a kamatok csak a 12 havi BUBOR-hoz kötött lakáshitelnél emelkedtek. A banknál egyébként a BankRáció.hu elemzése szerint valamennyi lakáshitelnél 12 havi kamatperiódussal dolgoznak, ez hosszabb távon kiszámíthatóbbá teszi a hiteltörlesztést.

Az Aegon januártól átállt a referenciakamatozású hitelekre, a 6 havi EURIBOR és a 6 havi BUBOR alapján határozzák meg a kamatokat. A korábbi hitelekhez képest az új kondíciók 1-2 százalékpontos kamatemelést mutatnak a forinthiteleknél, az euróalapúaknál viszont kis mértékű kamatcsökkentés történt.

A Budapest Banknál - az UniCredithez hasonlóan - januárban már nem lehet igényelni kiváltó kölcsönt a decemberben beadott végtörlesztési igényekhez, ezeket kivezették. A lakáshitelek kamata egyébként nem változott, az árazás alapja továbbra is a 6 havi BUBOR. A thm közel 13 százalékos.