FT: Magyarország új taktikával csábítja az IMF-et

Vágólapra másolva!
Csak beszélgetés a megbeszélésről - így jellemzi Fellegi Tamás IMF-EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a héten esedékes washingtoni látogatását a Financial Times. Fellegi a lapnak azt nyilatkozta, a magyar kormány sohasem mondta, hogy a pénzt feltételek nélkül szeretné megkapni.
Vágólapra másolva!

Magyarország főtárgyalója Washingtonba utazik, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjával tárgyaljon az ország pénzügyi megsegítéséről - írja internetes oldalán a Financial Times gazdasági napilap. A látogatás a lap szerint "csak megbeszélés a megbeszélésről".

A magyar kormány képviseletében Fellegi Tamás feladata az, hogy rábeszélje az IMF és az Európai Unió vezetőit, hogy megkezdjék a megbeszéléseket a pénzügyi segítségről. A Financial Times szerint az IMF-EU-tárgyalásokért felelős miniszter a hét második felében várhatóan az IMF vezérigazgatójával, Christine Lagarde-dal is találkozik.

Fellegi a lapnak adott interjújában azt mondta, hogy a legtöbb kérdés a tárgyalóasztalnál kerülhet napirendre. "Ezért minden előfeltétel nélkül hajlandóak vagyunk tárgyalni" - ismételte meg korábbi kijelentését Fellegi. A Financial Times felidézi, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, Magyarországnak csak biztonsági védőhálóra van szükség az IMF-től és az Európai Unióról.

"Sohasem állítottuk, hogy a pénzt feltételek nélkül szeretnénk megkapni. Ez nevetséges lenne" - magyarázta Fellegi, megjegyezve: az IMF is az adófizetők pénzét használja. Megismételte azt is, hogy a készenléti hitelkeretet elővigyázatossági formában kellene felvenni, hiszen Magyarországnak nincs szüksége azonnali forrásra.

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációja december 15-én idő előtt hazautazott, mivel a kormány nem volt hajlandó felfüggeszteni a két törvény tárgyalását. José Manuel Barroso, a bizottság elnöke személyes hangvételű levélben fordult később Orbán Viktorhoz, amelyben határozottan a két törvény visszavonására szólította fel a kormányfőt, aki azonban válaszlevelében elutasította a kérést. Az IMF-EU-megállapodás nélkül azonban Magyarország veszélyes helyzetbe kerülne, könnyen pénz nélkül maradhatna.