Magyar Nemzet: Milliárdokat fizethet a MÁV, a GYSEV és az RCH

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal 2,5 milliárd forint bírságot is kiszabhat a magyar és osztrák állami vasúti árufuvarozó cégek ügyében - írja a Magyar Nemzet piaci, meg nem erősített forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Január 19-én tárgyalja a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a magyar és osztrák állami vasúti árufuvarozó cégek ügyét, amelyben milliárdos bírságot szabhatnak ki. A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent cikk szerint "váratlanul újjáéledt egy versenyhivatali eljárás, amely milliárdos büntetéssel fenyeget magyar és osztrák állami kargócéget".

A lap felidézi, hogy 2008-ban indult versenyhivatali eljárás a Magyar Vasúti Egyesülés (MAVE), a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt., a MÁV Cargo Árufuvarozási Zrt., a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. és a CER Közép-európai Vasúti Árufuvarozási Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. ellen kartellezés gyanúja és amiatt, hogy befolyásolták az ukrán-magyar határkeresztező vasúti áruforgalom piaci versenyét.

A 2008-ban megindított vizsgálat nem járt eredménnyel, a kartell mint jogsértés a rajtaütések, lefoglalási eljárás és hosszú vizsgálatok során sem bizonyosodott be - írja a lap piaci szereplőkre hivatkozva. Ezért hatott meglepetésként, hogy tavaly december elején értesítést kapott a MÁV, a GYSEV és a 2009 óta osztrák tulajdonú Rail Cargo Hungaria, illetve a MÁV Cargo, hogy a GVH ismét tárgyalná és lezárná az ügyet.

A GVH-nál - mivel folyamatban levő ügyről van szó - a Magyar Nemzet újságírójának nem adtak tájékoztatást. A lap piaci, meg nem erősített információkra hivatkozva 2,5 milliárd forint bírság kiszabásának lehetőségéről ír.