A cégek több mint fele még nem készül béremelésre

Vágólapra másolva!
A cégeknek alig több mint 40 százaléka készül egyelőre béremelésre, a cafeteria-rendszerről pedig még keveset tudnak, sokan még kivárnak - derült ki egy felmérésből.
Vágólapra másolva!

A Device Hungary és a Nemzeti Üdülési Szolgálat közös felmérése szerint a cégek alig több mint 40 százaléka készül béremelésre. A kormány által kialakított szabályok szerint a 216 ezer forint alatt keresőknek öt százalékkal kell legalább emelni a bérét, ezenkívül pedig akkora emelést kell végrehajtani, hogy a dolgozók nettó fizetése ne csökkenjen az egykulcsos adó bevezetése miatt.

Azok a cégek, amelyek nem emelik a dolgozóik legalább kétharmadánál a bért, elesnek a költségvetési támogatástól és a közbeszerzésektől két évig. Azok a cégek viszont, amelyek minden dolgozónál legalább az elvárt mértékben emelnek, kompenzációra számíthatnak, az állam átvállalja az öt százalék feletti béremelés terhét. Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár pedig arról beszélt, hogy két-három százalékos további kompenzációra számíthatnak azok a cégek, amelyek még az öt százalékot sem tudják kigazdálkodni.

A felmérés szerint a cégvezetők harmada még nem döntött arról, hogy miként alakítsa át a cafeteria-rendszerét az új szabályok alapján. Többek közt megszűnt az egységes ételutalvány, helyette újra bevezetik a hidegétel-utalványt (Erzsébet-kártya), a melegétkezés pedig a Széchenyi-Pihenőkártyára került.