Rekordokat dönt a narancslé világpiaci ára

Vágólapra másolva!
A brazíliai narancslészállítmányokban talált gombaölő szer és a floridai hideg időjárás miatt hiány lehet narancsléből. A narancslé ára az év eleje óta 25 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Csúcson van a narancslé világpiaci ára. A kereskedők az elmúlt napok jelentős áremelkedését mindenekelőtt a Brazíliából származó narancslében talált vegyszerek miatti aggodalomnak, illetve a floridai hideg időjárásnak tulajdonítják - írja a BBC internetes oldala.

Az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal szerint több, Brazíliából származó narancslészállítmányban karbendazim nevű gombaölő szert találtak. Ezt a vegyszert betiltották az Egyesült Államokban, a dél-amerikai országban azonban legálisan használható.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az elmúlt két évben a világban előállított narancslé több mint felét Brazília adta, a mostani aggodalmak miatt azonban hiány lehet a piacon.

Az Egyesült Államok a világ második legnagyobb narancslégyártója. Az amerikai termelés központja Floridában van, ahol azonban az elmúlt néhány nap hideg időjárása károkat okozott a termésben.

Mivel a narancslépiac más termékekhez képest meglehetősen kicsi, könnyen előfordulhatnak jelentős ármozgások - idéz piaci elemzőket a BBC. Az év eleje óta 25 százalékkal nőt a narancslé ára.