A magyar sütödék nehezen bírják a versenyt az albán pékségekkel

Tatár pékség, CIB Bank, PR-cikk
Vágólapra másolva!
A hazai higiéniai, technológiai és munkaügyi szabályokat kérné számon az itthon működő albán pékségeken a Magyar Pékszövetség - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az elmúlt két-három évben folyamatosan nőtt az albán pékségek száma Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A magyar sütödék problémának tartják az albán pékségek jelenlétét, bár egyesek szerint csupán konkurenciaharcról van szó - írja a Magyar Nemzet. A lap csütörtöki számában Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai főtitkára azt mondta, hogy 250-300 albán pékség van Magyarországon, de piaci részesedésük nagyságáról nem tudott beszámolni. A tapasztalatok szerint az utóbbi két-három évben folyamatosan nő az albánok által fenntartott pékségek száma - írja a lap.

A főtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy ez "nem jelentene semmiféle problémát, ha ezek a társaságok is betartanák a hazai pékségekre vonatkozó higiéniai, technológiai és munkaügyi szabályokat". Werli József szerint mivel ez nem jellemző, komoly és tisztességtelen árelőnyhöz jutnak ezek a pékségek.

A Magyar Pékszövetségnél úgy tudják - olvasható a lapban -, hogy a hazai élelmiszer-biztonsági és munkaügyi hatóság szakemberei tavaly célzott ellenőrzéseket tartottak az albán pékségekben, de ezt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a Magyar Nemzetnek nem erősítette meg.

Magyarországon megközelítőleg 1300 pékség található, ebből 1000-1050 a magyar vállalkozás - írja a Magyar Nemzet. Ezenfelül mintegy 1800-2000 látványpékség is működik. Kurdi András, a Pékszövetség elnöke korábban azt mondta, az albán pékségek olyan kihívást jelentenek a magyar sütőipar számára, mint korábban a multinacionális élelmiszerláncok pékségei.

Werli József a Magyar Nemzetben beszámolt arról is, hogy miután a sütőipari vállalkozások költségei tavaly folyamatosan emelkedtek, előreláthatólag drágul majd a kenyér és más sütőipari termékek ára, de a változás mértéke és időpontja a vállalkozások és kereskedők közötti megállapodástól függ.