Az Erzsébet-kártya tízmilliárdos hasznából üdülhetnek a szegények

Vágólapra másolva!
A cégek által befizetett díjakból fedezi a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az idén tízmilliárdosra tervezett Erzsébet-programját. A program hátrányos helyzetűeknek nyújt üdülési lehetőséget. Kezdésként négy pályázatot nyitottak meg kétmilliárdos kerettel.
Vágólapra másolva!

Szociális üdülési pályázatokat írt ki a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA). A négy pályázati kategóriában 500-500 millió forintot osztanak szét, vagyis összesen 2 milliárd forintot.

A négy pályázat a nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékossággal élők, illetve a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézmények munkavállalói számára szól. A jövőben az alapítvány további szociális pályázatokat fog meghirdetni az Erzsébet-program keretében, amelynek fedezésére a januártól induló Erzsébet-utalvány bevételei fognak fedezetet nyújtani.

Horváth Endre, az MNÜA elnöke az csütörtöki Cafeteria 2012 konferencián elmondta, összesen 10 milliárd forint értékben terveznek szociális programokat indítani. Utalvány-kibocsátóként a vállalkozásoktól érkező pénz lesz a fedezete a programnak.

A kormányzat úgy alakította át a béren kívüli juttatások rendszerét, hogy az eddig több kibocsátó által nyomtatott ételutalványok helyett létrehozta az Erzsébet-utalványt, amely idén hideg- és meleg étkezésre, jövőtől pedig csak hideg étkezésre fordítható. A meleg étkezés a Széchenyi-pihenőkártyára kerül.

Az ételutalványokból az MNÜA-nak lesz bevétele abból, amit a cafeteria-elemet igénybe vevő vállalkozások befizetnek. A cégeknek 2 százalékos kezelési költséget kell majd fizetniük, kérhetnek pénzt a kiszállításért, 6 százalékos díjat a csekkek visszaváltásáért, illetve az alapítvány nyereségét jelenti a be nem váltott csekkek tömege is, mivel azokért a cégek fizetnek, de a munkavállalók nem használják fel a csekken szereplő határidőn belül. Guller Zoltán, Nemzeti Üdülési Szolgálat ügyvezető igazgatója szerint a tapasztalatok szerint a bevétel körülbelül fele a cégektől beszedett járulékból jön, 40 százalék különböző pénzügyi műveletekből és 10 százalékot érhet a fel nem használt csekkek értéke.

Az alapítvány elnöke további 10 milliárdos programmal számol idén, de a tényleges keretet az Erzsébet-utalvány népszerűsége fogja meghatározni. "Önökön múlik, mennyi pénz lesz rá" - mondta Guller Zoltán, aki a kártyát részletesen bemutatta. Hozzátette, a pályázatokon megfelelők automatikusan nyernek.

A négy pályázat mindegyikén 40 ezer forintot lehet nyerni, amelyet a Humán-Jövő Kft. által kezelt állami üdülőkben, például a Balaton környékén lehet elkölteni. A támogatás akkor jár, ha a nyertes 10 ezer forint önrészt áll. A nagycsaládosoknál a gyerekek után 20 ezer forint jár, ötezer forint önrész megfizetése mellett, s ez a feltétele a fogyatékosok kísérőjének is.

Pályázni január 16. és február 29. között lehet.