A Big Mac-index szerint alulértékelt a forint

Vágólapra másolva!
Az Economist Big Mac-indexe alapján a svájci frank a világ legdrágább devizája, míg a forint meglehetősen alulértékelt. A dollárárfolyam alapján a legolcsóbb hamburgert Indiában árulják.
Vágólapra másolva!

Az Amerikában átlagosan 4,20 dolláros Big Mac Magyarországon 2,63 dollárnak megfelelő összegért kapható, míg Svájcban 6,81 dollárért - derül ki az Economist pénteken közölt, legújabb Big Mac-indexéből, amely azt vizsgálja, hogy hol mennyibe kerül a mindenhol ugyanazon alapanyagokból készült szendvics.

A hetilap 1986 óta alkalmazza ezt a mérőeszközt, amely a világ sok országában árusított McDonald's-szendvics dollárra átszámolt helyi átlagárát teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító mércéjének. Az index azon alapul, hogy az árfolyamoknak elvileg tükrözniük kellene a belföldi árszinteket, azaz a devizapiaci áraknak és a pénz belső vásárlóértékének nem szabadna eltérniük egymástól.

A legújabb Big Mac-index ugyanakkor azt mutatja, hogy a vizsgált 44 ország és térség valutái a dollárhoz viszonyítva rendkívül széles sávban alul-, illetve felülértékeltek. A legdrágább hely dollárban számolva a vizsgált országok közül még mindig Svájc, ahol egy Big Mac ára a január 11-én érvényes devizapiaci árfolyam alapján 6,81 dollárnak felel meg, az Egyesült Államokban mért 4,20 dolláros átlagárral szemben.

Az Economist számításai szerint 1,55 svájci frank/dollár lenne az az árfolyam, amely vásárlóerő-paritáson kiegyenlítené a svájci és az amerikai Big Mac árát, ám a jelenlegi tényleges árfolyam 0,96 svájci frank/dollár.

A dollárárfolyam alapján a legolcsóbb hamburgert Indiában árulják: itt ez a termék csak 1,62 dollárba kerül; igaz, hogy az indiai változatban marhahús helyett csirkehúst használnak - jegyzik meg az Economist elemzői.

A Big Mac-index összeállítói kiemelik, hogy a forint és a cseh korona a tavaly júliusi index óta jelentősen, 23, illetve 16 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A pénteki kimutatás szerint a forint jelenleg 37, a cseh korona 18 százalékkal alulértékelt.