Leminősítette Franciaországot a Standard & Poor's

Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal úgy értesült, bármelyik pillanatban bejelenthetik az eurózóna több tagországának a leminősítését. Egy hónapja a hitelminősítő cég már figyelmeztetett. A francia gazdasági miniszter megerősítette, a Standard & Poor's-tól értesítést kapott az ország leminősítéséről.
Vágólapra másolva!

Euróövezeti országok egész sorát minősítheti le akár már ma a Standard & Poor's hitelminősítő cég, írja a Wall Street Journal két, az ügyre rálátó forrásra hivatkozva. Az újság egyik forrása szerint az S&P értesítése eurózóna-kormányok között kering a küszöbön álló lépésről. A Financial Times szerint Franciaország és Ausztria is elveszítheti AAA besorolását, a Wall Street Journal úgy tudja, hogy Németországot nem érinti a leminősítés. A Bloomberg szerint viszont Olaszország besorolását két fokozattal, BBB+ szintre rontja a hitelminősítő. A Les Echos című francia lap szerint pedig Spanyolországra és Portugáliára is ez vár. A euróövezeti országok leminősítésének a hírére az euró gyengülni kezdett az 1,2814-es szintről 1,2688-ra a dollárral szemben. (Amikor egy hitelminősítő megváltoztatja az adott ország besorolását, vagy csak a kilátást módosítja, rendszerint a bejelentés előtt 24-48 órával értesíti az érintett állam kormányát.)

A francia kormány legfontosabb tagjai péntek este válságtanácskozásra gyűltek össze. Nicolas Sarkozy elnök a dolgozószobájában fogadta Francois Fillon kormányfőt, Francois Baroin gazdasági és Valérie Pécresse költségvetési minisztert. Nem sokkal korábban Baroin bejelentette, hogy Párizs elveszítette a legjobb (AAA) minősítést, és besorolása egy fokkal AA+ szintre romlott az S&P ügynökségnél. "Ez nem jó hír, de nem katasztrófa" - kommentálta a hírt a gazdasági miniszter. Hozzátette: Franciaország politikáját nem a (hitelminősítő) ügynökségek szabják meg.

Hasonlóan nyilatkozott Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is, aki az RTL televízónak kijelentette: nem újdonság, hogy nagy az eurózóna miatt nagy a bizonytalanság az pénzpiacokon, de szerinte nem kellene túlértékelni a hitelminősítők értékléseit.

Az S&P nem kívánta kommentálni a sajtóértesüléseket.

A hitelminősítő cég december elején 15 eurózóna-országot negatív megfigyelés alá vett, ami a rövid időn belüli leminősítést valószínűsíti. A Standard & Poor's akkor azzal indokolta a lépést, hogy az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben "a rendszerszintű stressz", amely már az összes, eurót használó ország adósmegítélésére lefelé ható nyomást gyakorol.

A Standard & Poor's közölte azt is akkor, hogy a felülvizsgálatot a december közepére tervezett EU-csúcsértekezlet után "a lehető leggyorsabban" befejezi. Az uniós csúcs csak részsikert hozott, mert nem sikerült a 27 tagállamnak megállapodnia a hatékonyabb válságkezelésben, Nagy-Britannia megtorpedózta a közös fellépést. Akkor elhatározták, hogy kétoldalú egyezmények útján mennek előre, de az EU vezetői dolgoznak azon, hogy minél előbb életbe lépjenek az uniós csúcson eldöntött szabályok.

A legfrissebb fejlemény az ügyben, hogy a német kancellár és a francia elnök szerint már januárban lezárulhatnak az uniós egyeztetések a pénzügyi politika harmonizálásáról.