Kínai terjeszkedést fontolgat az OTP

Csányi Sándor, Kinai-Magyar Üzleti Tanács alakúló űlése,
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank első embere nem számol azzal, hogy Magyarország nem köt új megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal. Csányi Sándor a Kínai-Magyar Üzleti Tanács alakuló ülésén elmondta azt is, hogy az állat-egészségügyi megállapodás hiánya gátolja a magyar élelmiszerexport felfutását, valamint bízik abban, hogy a Malév és a Hainan légitársaság között csak időlegesen álltak le a tárgyalások.
Vágólapra másolva!

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója részvételével alakult meg kedden Budapesten a Kínai-Magyar Üzleti Tanács. Az OTP vezére a rendezvény előtt az [origo]-nak és a Bloomberg hírügynökségnek elmondta, szerinte a kormány meg fog állapodni az IMF-fel és az Európai Unióval egy új, Magyarországnak szóló hitelkeretről.

Arra a kérdésre, hogy mikor várható a megállapodás, Csányi azt mondta, nem tagja a delegációnak, ezért nem tud erről nyilatkozni, becslése szerint egy hónapon belül sor kerülhet erre. A bankvezető arra a felvetésre, hogy mi várható, ha esetleg nem lesz megállapodás, azt felelte, hogy ezzel az alternatívával nem számol.

Az OTP esetleges kínai terjeszkedésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Kína túl nagy falat a bank számára, hogy teljes körű szolgáltatás nyújtson a cég, ezzel együtt a bank vizsgálja a kínai piacra lépes lehetőségét. A bankvezér elképzelhetőnek tartja, hogy specializált pénzügyi szolgáltatást nyújtsanak, de részleteket nem árult el. Csányi Sándor azt is elmondta, hogy az élelmiszer-ipari érdekeltségei bort már exportálnak Kínába, és van érdeklődés a Pick és a Mizo termékei iránt is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Gao Jian, Kína budapesti nagykövete és Csányi Sándor, a Kínai-Magyar Üzleti Tanács elnöke

A tanács megalakulása alkalmából rendezett ülésen tartott előadását Csányi Sándor azzal kezdte: "Egy tízezer mérföldes utat is az első lépéssel kell kezdeni. Szerencsére ennél előrébb tartunk, mert a kínai-magyar kapcsolatok több évtizedre nyúlnak vissza, tavaly pedig szorosabbá vált a két ország viszonya. A tanács feladata, hogy a jövőben fokozottabb gazdasági kapcsolatok alakuljanak ki a két ország között." Csányi Sándor közölte, bízik abban, hogy a Malév és a Hainan kínai légitársaság közötti együttműködés nem került le végleg a napirendről, az együttműködés mindkét fél számára kedvező lehet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Csányi közölte, hogy a most megalakult tanács a vállalkozások javaslatai, észrevételei alapján lobbizni fog az együttműködést korlátozó szabályok módosításáért. Példaként említette, hogy a két ország között nincs állat-egészségügyi megállapodás, ez pedig gátolja a Kínába irányuló magyar élelmiszerexport élénkülését.

A Kínai-Magyar Üzleti Tanács célja a két ország gazdasági kapcsolatainak erősítése, a vállalkozások közötti együttműködés fejlesztése a gyártás, kutatás-fejlesztés és az innováció területén, emellett pedig a két ország közötti turizmus fellendítése. A tanács magyar oldalának elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank első embere, a Vállalkozók Országos Szövetségének társelnöke, a kínai oldal vezetője pedig Csen Feng, a HNA-csoport (Hainan légitársaság) elnöke.