Csak minden második magyar tudja, mint jelent a thm valójában

Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás eredménye szerint a magyarok negyede nem tudja, mit jelent a thm, a megkérdezettek fele pedig azt gondolja, hogy a személyi hitelhez gyorsan hozzájuthat az ember, de az igénylés folyamatát már csak alig több mint harmaduk tartja egyszerűnek.
Vágólapra másolva!

Az alacsony teljes hiteldíj mutató (thm) az egyik legfontosabb elvárás a hitelfelvételkor, ám a magyarok negyede nincs tisztában a fogalom jelentésével - derül ki a Cofidis Hitel Monitor felméréséből. Az elmúlt időszakban fokozott társadalmi figyelem irányult a thm-re, amelynek szintjét az Országgyűlés a személyi kölcsönök esetében a közelmúltban az éves jegybanki alapkamat plusz 24 százalékban maximálta, bevezetését pedig az eredetileg tervezett 2012. január 1-jéről április 1-jére módosította - írja a pénzügyi cég közleményében.

A kutatás eredménye szerint a magyarok negyede nem tudja, mit jelent a thm, a megkérdezettek mindössze 48 százaléka állította, hogy teljes mértékben tisztában van a fogalommal. A tájékozatlanok aránya a közép-magyarországi régióban alacsonyabb. A fogyasztók közel nyolcvan százaléka úgy véli, hogy nem lehet személyi kölcsönt felvenni 30 százalék alatti thm-mel, míg 63 százalékuk szerint csak "nagyon magas" kamatra lehet hitelhez jutni. A fogyasztók kifejezetten tartanak a személyi hitel igénylésével együtt járó plusz költségektől is: 57 százalékuk gondolja úgy, hogy a kamaton felül mindig fizetni kell kezelési költséget, számlavezetési díjat és hitelbírálati díjat is. Többségük úgy véli, hogy előbb-utóbb minden esetben találkoznak rejtett költségekkel is.

A megkérdezettek fele gondolja azt, hogy a személyi hitelhez gyorsan hozzájuthat az ember, de az igénylés folyamatát már csak a megkérdezettek 32 százaléka tartja egyszerűnek, 24 százalékuk pedig azt gondolja, hogy ilyen hitelt nem is lehet interneten keresztül igényelni. A magyarok személyi hiteleknél a havonta változatlan törlesztőrészletet, az alacsony thm-et és a rejtett költségektől való mentességet tartják a legfontosabbnak.