Nyáron állhat fel az új európai hitelminősítő

Vágólapra másolva!
A második negyedévben kezdheti meg működését az európai hitelminősítő - közölte az intézmény létrehozatalát kezdeményező Roland Berger tanácsadócég. Az Euro am Sonntag című német gazdasági lap szerint harminc intézményi befektető jelezte már, hogy kész az alapítvány létrehozásához 300 millió eurót adni.
Vágólapra másolva!

Hollandiában lesz a székhelye az új európai hitelminősítőnek - mondta az intézmény létrehozatalát kezdeményező Roland Berger tanácsadócég képviselője. A világ egyik vezető stratégiai tanácsadócégének munkatársa, Markus Krall az Euro am Sonntag című német gazdasági lapban elmondta: "A tervek szerint az első negyedév végére valamennyi szerződést aláírják, és a második negyedévben megalakulhat a magántőkéből finanszírozott, nem profitorientált, alapítványi formában működő intézmény".

A lap szerint időközben egész Európából nagyjából harminc intézményi befektető - bankok, biztosítók, tőzsdék - jelezték: készek az alapítvány létrehozásához 300 millió eurót adni.
Markus Krall utalt arra: az európai hitelminősítő működése átláthatóbb lesz, mint a jelenleg a piacon meghatározó amerikai hitelminősítőké, és jogi értelemben is felelősséget kell vállalnia, ha hibázik.

"Jelenleg a minősítések csak vélemények, nincs rájuk szavatossági kötelezettség" - mondta Krall. Hozzátette: az adósi minősítéseknek komoly politikai és gazdasági kihatásuk van. Az operatív munkát valószínűleg Frankfurtban végzik majd "erős párizsi jelenléttel", az első országminősítések az év vége felé várhatók.