Dupla pénzért pályázhatnak a mikrovállalkozások

Vágólapra másolva!
Több ponton kibővült az új Széchenyi-terv mikrovállalkozásokat segítő konstrukciója, a kombinált mikrohitel. A kérhető összeg maximuma megduplázódott, több cég indulhat a pályázaton, és a pénzügyi közvetítő intézmények köre is bővült.
Vágólapra másolva!

Kibővült az új Széchenyi-terv pályázatok mikrohitelezési programja, így a kisvállalkozások több mint kétszer nagyobb támogatási összeget és hitelt vehetnek fel, mint eddig, és a jogosultak köre is bővült.

A program kételemű finanszírozást biztosít a mikrovállalkozásoknak. Egyrészt egy kedvező kamatozású hitelt, amely összege az eddigi legfeljebb 8 millióról 20 millió forintra emelkedik. A másik elem a vissza nem térítendő támogatás, amely maximális összege 4 millióról 10 millió forintra emelkedik. Mindkét összegnél minimum 1 millió forintért kell pályázni, a támogatott projekthez 10 százalék önerő szükséges. A konstrukció előnye, hogy a támogatás felhasználható ingatlanvásárlásra is.

Moskovits Pál, a konstrukcióban közvetítőként részt vevő BG Finance Zrt. pénzügyi vállalkozás vezérigazgatója szerint azért hasznos a kibővített keret, mert "így növekszik a támogatással megvalósítható projektek teljes értéke, és bővül a lehetséges projektek köre is."

Nehézséget okoz viszont a vissza nem térítendő támogatás utófinanszírozása - állította a szakértő, mivel a pályázathoz a vállalkozásnak el kell köteleznie magát egy program mellett, ami kiadásokkal jár, a vissza nem térítendő támogatás viszont csak a program megvalósulása után érkezik a számlájára. "A mikrovállalkozások számára ez mérteküknél, gazdasági tevékenységüknélk fogva kifejezetten nehéz" - mondta Moskovits Pál.

A közvetítő vezérigazgatója szerint a vállalkozásoknak számos esetben nehézséget okoz a pályázati kiírás megértése és pontos kidolgozása, illetve gyakran tapasztalják, hogy a megcélzott vállalkozások nem is hallottak még a programról.

Az idei változások pozitív része viszont, hogy szövetkezeti hitelintézetek, takarékszövetkezetek és hitelszövetkezetek is lehetnek közvetítők. A program hiteleit ugyanis nem bármely bank adhatja, hanem csak a kijelölt intézetek.

Elvileg pozitív változás, hogy eltörölték a 200 millió forintos árbevételkorlátot, vagyis már az efölötti bevétellel rendelkező cégek is indulhatnak, viszont maradt a 10 alkalmazotti átlaglétszámos korlát. Mivel legtöbb esetben a 10 fő alatti vállalkozás nem éri el a 200 millió forintos árbevételt, így a korlát eltörlése csak kevés céget von be a résztvevői körbe.