Fentről jött utasítás, hogy hagyják ki a hipermarketeket az Erzsébet utalványból

Vágólapra másolva!
Bár az Erzsébet utalványokat kibocsátó állami alapítvány állítja, hogy tárgyalnak a multinacionális kereskedelmi láncokkal az utalványok elfogadásáról, a Országos Kereskedelmi Szövetség szerint egyetlen külföldi kézben lévő céggel sem folytattak érdemi tárgyalásokat.  
Vágólapra másolva!

"Az eddig eltelt időszakban az Erzsébet utalványt kezelő Nemzeti Üdülési Alapítvány egyetlenegy nemzetközi kereskedelmi lánccal sem folytatott érdemi tárgyalásokat, egyeztetéseket" - áll az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) keddi közleményében. Az OKSZ az Erzsébet utalványt kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. értékesítési vezetőjének keddi, a MR1-Kossuth rádió reggeli műsorában tett kijelentésére reagált.

Máté Réka egy kérdésre válaszolva azt mondta: "folyamatosan tárgyalnak" hipermarketekkel. Az OKSZ szerint ezzel ellentétben az állami cég elzárkózott nemzetközi láncok megkeresésétől, vagy lehetetlen feltételeket támasztott számukra.

A szervezet információi szerint a hazai üzletláncokkal (CBA, Coop, Reál, Arzenál) 3 százalékos elfogadóhelyi jutalékban állapodott meg a kibocsátó, a nemzetközi láncoknak azonban ennek a dupláját, 6 százalékot ajánlottak. A szervezet közleménye szerint ez egy elfogadhatatlan, teljesíthetetlen feltétel, ráadásul a nagyobb forgalmú helyeknek szokás alacsonyabb díjat felszámítani. Vámos György, az OKSZ főtitkára [origo]-nak azt mondta, tudomása szerint "a kibocsátó fentről kapott utasítást arra, hogy ne állapodjon meg a hipermarketláncokkal". Guller Zoltán, a NÜSZ Kft. igazgatója két héttel ezelőtt egy konferencián ezzel szemben azt mondta: nem rendelkezik olyan utasítással, hogy a kibocsátó ne kössön szerződést a hipermarketekkel. Akkor azt is hozzátette, "még nincs megállapodás a hipermarketláncokkal".

Az OKSZ közleménye szerint ez azért problémás, mert a nemzetközi élelmiszer-áruházak részesedése az élelmiszerköltekezésben 50, míg a legnagyobb három hazai üzletláncé 30 százalékos. Így a vásárlók egy része "pórul jár, ha esetleg nem tudja Erzsébet utalványát egy hipermarketben vagy nemzetközi diszkontban beváltani".

A szervezet munkatársai - véletlenszerűen kiválasztott - településeken (Budapest, Budaőrs, Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Siófok, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg) megvizsgálták az elfogadóhelyek listáját, és egyetlenegy nemzetközi élelmiszer-áruház sem szerepelt közöttük.