Lehagyja a német a magyar építőipart

Vágólapra másolva!
Miközben a magyar építőipar csak az út- és vasútépítéseknek köszönhetően növekedett, a német építőipar határozott fellendülést mutat.
Vágólapra másolva!

Jelentősen nőttek a német építőipar megrendelései novemberben, megalapozva a szakma várakozásait, hogy az idén további fellendülés várható az ágazatban. A statisztikai hivatal kedden publikált adatai szerint a megrendelések reál értéke 12,5 százalékkal volt nagyobb tavaly novemberben, mint egy évvel korábban.

Az ágazat bevétele tavaly novemberben 9,8 milliárd eurót tett ki, 10,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az év első tizenegy hónapjában 84 milliárd euró volt az építőipar bevétele, 11,3 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit. A foglalkoztatottak száma 2,6 százalékkal, 745 ezerre nőtt.

Az ágazat szakmai szervezete, a ZDB már korábban jelezte, hogy számításai szerint sok éve nem tapasztalt növekedéssel zárta a német építőipar a tavalyi évet: a bevétel 10 százalékot meghaladó mértékben, 90,6 milliárd euróra nőtt.

A legutóbbi adatok szerint a magyar építőipar két és fél éve először tudott növekedni. Igaz, ebben az út- és vasútépítések, illetve felújítások játszottak nagy szerepet, mivel az épületek építése továbbra is visszaesésben volt.

Az ágazatban a felszámolások száma is növekszik, decemberben 39 százalékkal, míg az egész évben 10,3 százalékkal indult több eljárás, mint egy évvel korábban.