A kórházak kötelesek a büntetés-végrehajtástól vásárolni

Vágólapra másolva!
Januártól a kórházak, a szociális ágazat intézményei és a Honvédelmi Minisztérium is kötelesek árajánlatot kérni a büntetés-végrehajtástól beszerzéseik előtt. Korábban a helyi termelők előnyben részesítése volt prioritás. A büntetésvégrehajtás 12 gazdasági társaságában több mint 3500-an dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Az államigazgatási és a rendvédelmi szerveknek tavaly július óta, az állami kórházaknak, a szociális ágazathoz és a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó intézményeknek pedig ettől az évtől írja elő egy kormány- és egy belügyminisztériumi rendelet, hogy amit csak lehet, a büntetés-végrehajtástól (bv) kell beszerezniük - írja a Világgazdaság pénteki száma.

A börtönökben, valamint a bv 12 gazdasági társaságában több mint 3500-an dolgoznak, ez több mint a fogvatartottak egyharmada - tudta meg a lap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájától. A rabok által előállított termékek, illetve szolgáltatások köre igen széles: gyártanak munkaruhát, cipőt, fűrészárut, egészségügyi papírokat, fémszerkezeteket, iroda- és konyhabútorokat, foglalkoznak nyomdaipari tevékenységgel éppúgy, mint hulladékgazdálkodással és textiltisztítással.

Ezen termékeket a jogszabályok alapján értékhatártól függetlenül a BVOP-tól kell beszerezniük az érintett intézményeknek. A 100 ezer forintnál drágább, de a közbeszerzési értékhatárt (jelenleg 8 millió forint) el nem érő termékeknél és szolgáltatásoknál kötelező a BVOP Központi Ellátó Szervétől (KESZ) ajánlatot kérni, a hulladékkezelésnél ez a kötelezettség már 100 ezer forint alatt él.

A 8 millió forintot meghaladó tervezett beszerzésekről is tájékoztatni kell a KESZ-t, és ha az ki tudja elégíteni az igényt, ismét csak vele kell szerződnie az intézménynek. Ha a szükséges mennyiségű orvosi köpenyt vagy pizsamát, borítékot vagy szivacsmatracot szállítani tudja a BVOP, akkor azt a kórház köteles tőle megrendelni, ez alól csak akkor kaphat felmentést, ha "hitelt érdemlően bizonyítani tudja", hogy az ajánlott árnál 20 százalékkal olcsóbban is be tudja szerezni a piacon ugyanazt a terméket - írta a lap.

A kormány 2010-es döntése szerint a helyi termelőket részesíti előnyben az állam a közintézményeknél, amelyek nyers húst, zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejtermékeket, mézet, tojásra és gabonát közbeszerzés nélkül vásárolhatnak.