Leminősített öt európai országot a Fitch

Vágólapra másolva!
Pénteken este öt euróövezeti országot minősített le a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint az euróövezeti válság intenzívebbé válása gyengítette az Európai Központi Bank monetáris politikájának hatékonyságát.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy visszaminősítette Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia szuverén besorolásait.

A Fitch Ratings Olaszországot, Spanyolországot és Szlovéniát egyaránt két fokozattal minősítette vissza. Olaszország hosszú futamidejű szuverén adósságkibocsátói osztályzata így az eddigi "A plusz"-ról a köztes "A" kihagyásával "A mínusz"-ra módosult, Spanyolországé és Szlovéniáé pedig "AA mínusz"-ról az "A plusz" kategória kihagyásával "A"-ra romlott.

Ciprus új osztályzata az eddigi "BBB" után most "BBB mínusz", vagyis a még befektetésre ajánlott besorolási kategória legalsó szintje. Belgium osztályzata egy fokozattal, "AA plusz"-ról a továbbra is magasan elsőrendű befektetői "AA"-ra változott.

A hitelminősítő a pénteki döntéséhez fűzött indoklásában kiemelte, hogy jóllehet az európai jegybank (EKB) nemrégiben kezdett, három évre szóló hosszú távú refinanszírozási művelete enyhítette a finanszírozási feszültségeket, az euróövezeti válság intenzívebbé válása gyengítette az EKB monetáris politikájának hatékonyságát.

Két hete egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's egyszerre kilenc euróövezeti országot minősített le, és ennek keretében megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától.

A Fitch szerint az euróövezet felbomlását nem lehet teljes mértékben kizárni, de a cég közölte, hogy ennek kockázatát továbbra is csekélynek tartja. Más nagy londoni házak azonban jóval borúlátóbbak az euróövezet jövőjével kapcsolatban. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - februárra szóló globális előrejelzésében közölte, hogy változatlanul valós lehetőségnek tartja az euró összeomlását, és 40 százalékos esélyt ad arra, hogy a valutaunió két éven belül felbomlik.

Egy másik londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2012-re szóló globális előrejelzésében 60 százalékos esélyt adott legalább egy, de valószínűleg inkább több tagország távozására az euróövezetből már az idei év végéig. A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy a korábbi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.