Athén nem akar uniós költségvetési gyámságot

Vágólapra másolva!
Athén nem akarja, hogy európai biztost delegáljanak a költségvetése ellenőrzésére, ugyanakkor a segélycsomag működését vizsgáló delegáció azt állapította meg, hogy a görögöknek további segítségre van szükségük. Több pénzt a németek nem akarnak adni anélkül, hogy nem látják a görög szerkezeti reformokat.
Vágólapra másolva!

A görög kormány visszautasította azt a felvetést, hogy az Európai Bizottság gyakoroljon szoros felügyeletet a görög költségvetés fölött.

A német kormány szombaton felvetette, hogy jelöljenek ki európai biztost, aki vétójoggal bírna a görög adókivetés és a kiadások fölött. A javaslat szerint a vétóval akkor élhetne a kijelölt biztos, ha a görög intézkedések nem lennének összhangban a nemzetközi hitelezőkkel történő megállapodással. Görögország kötelezné magát, hogy elsősorban a hitelezőket fizetnék ki bármely más kiadás előtt.

A BBC azt írta, hogy a görög kormány dühösen utasította el a felvetést, és azt mondta, a saját ellenőrzése alatt kell maradnia a költségvetésnek. A kormányszóvivő, Pantelisz Kapszisz kijelentette, hogy Görögország költségvetése kizárólag a saját felelőssége marad. A koalíciós kormány egyik tagjának, a Paszok pártnak a szóvivője azt mondta, korábban is felvetették már az ötletet, de ezt el kell kerülni.

Később az Európai Bizottság is úgy döntött, hogy nem támogatja a német kezdeményezést. A Reuters a Bizottság egy meg nem nevezett szóvivőjére hivatkozva azt írta, hogy az intézmény támogatja, hogy szélesebb jogosítványokat kapjanak az ellenőrzéshez, de azt nem, hogy a költségvetési felelősség kikerüljön az athéni kormány kezéből.

Közben az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői Athénban ellenőrzik az első görög hitelcsomag eredményeit. A Spiegel német hetilap információi szerint azt állapították meg, hogy 15 milliárd euróval nagyobb összegre lesz szüksége a görögöknek a második csomagban, amelyet eredetileg 130 milliárdosra szavaztak meg a tagállamok. Német politikusok azonban egyértelművé tették, hogy az erélyesen végrehajtott szerkezeti reformok nélkül nem adnak további segítséget.

A Wall Street Journal azt írta, az adósságrendezésről tárgyaló felek úgy látják, a jövő héten megállapodhatnak az adósság részleges leírásáról.