A cégek felénél kevesebb cafeteriát kapnak a dolgozók

Vágólapra másolva!
A Cafeteriatrend.hu oldal felmérése szerint a megkérdezett mintegy ezer munkáltató több mint ötven százaléka csökkentette a dolgozóknak adott nettó juttatások értékét, míg csak kilenc százalék számolt be növekedésről. A legtöbben először a kedvező adózású, hidegétkezésre is költhető Erzsébet-utalványt kínálják.
Vágólapra másolva!

A magasabb közterhek és az összetettebb étkezési támogatás hatására alapozva a béren kívüli juttatások alkalmazásának nagymértékű visszaesését prognosztizálták 2012-re - írja a Cafeteriatrend.hu oldal. A legpesszimistább jóslatok szerint akár a munkáltatók 20 százaléka is megszüntethette volna a béren kívüli juttatási rendszerét.

A Cafeteriatrend.hu oldal nem reprezentatív felmérésében megkérdezett mintegy ezer munkáltató mindössze 7,8 százaléka szüntette meg teljes egészében a juttatási rendszerét, míg 2,5 százaléka éppen 2012 elején kezdett el használni cafeteriaelemeket a juttatási rendszerében.

A növekvő terhek miatt azonban az összkép 2012-re visszaesést mutat. A válaszadók 52,6 százaléka csökkentette a dolgozóknak adott nettó juttatások értékét, míg csak 9,1 százalék számol be növekedésről. A felmérés szerint az idén nettó 15,3 százalékkal kevesebb jut a dolgozóknak béren kívüli juttatások formájában, mint 2011-ben.

Az étkezés támogatásának lehetőségei alapvetően átalakultak 2012-re. A frissen megjelent Erzsébet-utalvány mellett használatban maradnak a magasabb adó- és járulékteherre adható tavalyi étkezési utalványok is a hidegétkezés támogatására. A Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájáról, illetve speciális esetben munkahelyi étkeztetéssel biztosítható a melegétkezés. Az átalakítás következtében a válaszadó munkáltatók 69 százaléka legalább kétféle juttatási formában valósítja meg az étkezés támogatását.

A legtöbben először a kedvező adózású, hidegétkezésre is költhető Erzsébet-utalványt kínálják. 86 százalék szerepelteti ezt a juttatási rendszerében. A válaszadók 66 százaléka biztosít lehetőséget a dolgozóinak a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájának használatára. A válaszadók 21,5 százaléka a magasabb adóteher mellett a 2011-ben használt étkezési utalványokat is szerepelteti a palettán.