Az Erzsébet utalvánnyal egyelőre hiába megyünk hipermarketbe

Vágólapra másolva!
Az Erzsébet utalványokat továbbra is csak magyar üzletláncokban lehet beváltani. A kereskedelmi szövetség tiltakozott, a nemzetközi láncok pedig tárgyalnának. Péntek délután a Tesco közölte, megkezdődtek egyeztetések a jegyek elfogadásáról.
Vágólapra másolva!

Több százezer dolgozó napokon belül megkapja a januári fizetése mellé az élelmiszerekre elkölthető Erzsébet utalványokat, ám azt csak az országos hálózattal rendelkező kereskedelmi láncok közül négy hálózatban használhatják, a hipermarketekben nem. Az Országos Kereskedelmi Szövetség pénteken közleményben kérte a a Nemzeti Üdülési Szolgálatot, hogy kezdje meg az érdemi tárgyalásokat a nemzetközi üzletláncokkal.

Az [origo] egy héttel ezelőtt írt arról, hogy a külföldi kézben lévő hipermarketeket működtető cégek - a Tesco, a Spar és az Auchan -lemaradásban vannak több üzlethálózattal szemben, mert nem volt megállapodásuk az Erzsébet utalványokat kibocsátó állami céggel, NÜSZ-el. A tét a havi szinten is milliárdos forgalom.

Cikkünk megjelenése, után, péntek délután a Tesco az [origo]-val közölte, hogy megkezdődtek a hivatalos, érdemi tárgyalások az Erzsébet utalványokat kibocsátó céggel azok elfogadásáról. "A részletes feltételek kidolgozása még folyamatban van, de a vállalat reméli, hogy hamarosan megállapodás születik" - közölte az áruházlánc.

Nincs változás

A múlt heti megkeresésünkre a NÜSZ nem reagált, ezért újból megkerestük a céget. Arról érdeklődtünk, összesen hány dolgozó kap februárban Erzsébet utalványt, illetve, hogy miért nem sikerült megállapodni az említett áruházláncokkal, és mikorra várható megállapodás.

A cég közölte: január közepéig közel 700 ezer ember számára rendelték meg az Erzsébet utalványt, de arra számítanak, hogy hamarosan egymillióan lesznek. Az állami cég tájékoztatása szerint "nemcsak a Tescóval, hanem egyéb külföldi tulajdonú áruházlánccal is kapcsolatban állunk, igaz, hogy az Erzsébet utalvány elfogadóhelyi csatlakozását illetően egyelőre egyik céggel sem sikerült megállapodni". Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy miért csúszik a megegyezés, és mikorra várható a befejezése.

Az az [origo] csütörtökön megkereste az érintett áruházláncokat is, hogy történt-e változás a múlt hét, óta és szerintük mikortól lehet fizetni egységeikben az utalványokkal. "Az Erzsébet utalványok Spar-hálózatban történő elfogadásával kapcsolatban továbbra is a múlt héten közöltek érvényesek, azaz érdemi előrelépésről még nem tudunk beszámolni. A jövő fejleményeit illetően nem kívánunk jóslatokba bocsátkozni" - közölte Fehér István, az áruházlánc kommunikációs vezetője. Ezzel összhangban nyilatkozott csütörtökön Iglódi-Csató Judit, a Tesco, illetve Gillemot Katalin az Auchan szóvivője is, mindketten közölték: nincs előrelépés, de remélik, mielőbb megszületik az egyezség.

Forrás: Magda Eszter

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) pénteken közleményt adott ki, amelyben kéri az utalványkibocsátó céget, hogy jelöljön ki a nemzetközi áruházak részére az érdemi tárgyalásokra időpontot és helyszínt. "A nemzetközi áruházak bármilyen időpontot és bármilyen helyszínt elfogadnak" - teszi hozzá a közlemény.

Tárgyalás palacsintasütővel

Az OKSZ közölte: az Erzsébet utalvány szerződési feltételei nyilvánosak, "ezek alapján elsősorban a felszámítható elfogadóhelyi jutalékban, az utalványok eljuttatásának és az ellenérték kifizetésének ütemezésében kell megállapodni, márpedig ha mindkét tárgyaló fél szándéka a megegyezés, ez nem olyan bonyolult, amiért palacsintasütővel kellene csapkodni a tárgyaló fél fejét".

A szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy "a hazai vállalkozások előnyhöz juttatását mindig elfogadja, ha az nem ütközik a hazai vagy a nemzetközi jog előírásaival, erre az Erzsébet utalvány esetében is van lehetőség, amihez viszont nem kell kizárni a rendszerből a nemzetközi láncokat". A szervezet szerint kérdéses, hogy a Nemzeti Üdülési Kft. nemzetközi láncokat kizáró üzleti magatartása összhangban van-e a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvénnyel, és kérdéses, hogy az uniós jogrend és annak szellemisége engedi-e a nemzetközi láncokat egyoldalúan kizáró magatartást az Erzsébet utalvány elfogadóhelyei közül".