Közel félmilliárdos állami támogatás a kkv-szektornak

Vágólapra másolva!
A most befektetésre kiválasztott társaságok elsősorban létszámuk bővítésére, eszközparkjuk fejlesztésére és a belföldi, valamint külföldi terjeszkedés megalapozására fordítják az alaptól kapott tőkét.
Vágólapra másolva!

Mintegy 400 millió forint érhet hamarosan célba a Széchenyi Tőkebefektetési Alap segítésével: a tőkejuttatás elsősorban munkahely-teremtésre, másrészt technológiai, ügyviteli fejlesztésekre szolgál.

Átlagosan 50 millió forint befektetésével szerez 25 és 35 százalék közötti részesedést a kiválasztott kis- és középvállalatokban a Széchenyi Tőkebefektetési Alap. A kiválasztási folyamat alatt az önállóan jelentkező vagy pályázati tanácsadók ajánlására megkeresett vállalatoknál a hosszú távú üzleti stratégia realitását és annak regionális vagy nemzetgazdasági hozadékait vizsgálták, majd az előszűrés után a befektetési bizottság minősítette az ügyletet.

"Sok vállalat jut el életpályája során egy olyan pontra, ahol a tőkebevonás elengedhetetlen ahhoz, hogy új növekedési szakaszba lépjen, átpozicionálja magát, vagy csak finanszírozza az átmeneti nehézségek elkerüléséhez szükséges változtatásokat. Ha ezeknek a befektetéseknek csak a közvetlen, eredményre gyakorolt hatását nézzük, akkor a lényeg mindig az új növekedési pálya ígérete. Itt nem mindig érhető el a hagyományos finanszírozás" - mondta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.

Az alapot kezelő társaság szakemberei a júniusi indulás óta több mint száz céget mértek fel, ennek mintegy fele volt érdemes arra, hogy az első körön túl további egyeztetések kezdődjenek. "Különösen nehéz időszak ez a hazai kkv-k életében, a forrásaikat leginkább a túlélés köti le, így ritkán van mód fejlesztésre, a korábban elhatározott stratégiák tudatos végigvitelére. Az ígéretesnek tűnő megoldások, piacfejlesztési elképzelések 'blokkolódása' mindennapos jelenség" - mondta Csuhaj V.

A most befektetésre kiválasztott társaságok elsősorban létszámuk bővítésére, eszközparkjuk fejlesztésére és a belföldi, valamint külföldi terjeszkedés megalapozására fordítják a friss tőkét. A cégek között van például építőipari vállalkozás, bútorgyártó, gépjárművek vezérlésének és speciális műszereknek a fejlesztésére szakosodott beszállító, illetve egy különleges utazásszervező is.

Az [origo] Csuhaj V. Imrével készített korábbi interjúját itt olvashatja.