Lecsapnak a légitársaságok a Malév piacára

Vágólapra másolva!
Több légitársaság is jelezte, hogy bővíti budapesti kapacitását, miután péntek kora reggel leállt a Malév működése. A Lufthansa, a Ryanair, a Wizz Air és az airberlin is gépeket hoz Magyarországra, illetve sűríti járatait.
Vágólapra másolva!

Az ír Ryanair légitársaság a Malév leállását követően Budapestre telepíti négy Boeing gépét, két héten belül megnyitja budapesti bázisát, ahonnan 31 útvonalra kínál jegyeket, és várja a korábbi Malév dolgozók jelentkezését - ismertette Michael Cawley, a cég vezérigazgató-helyettese pénteken. A társaság még januárban jelentette be, hogy visszatér Budapestre, akkor öt új útvonalat terveztek. A Malév leállása miatt azonban a kapacitás növelése mellett döntöttek.

Pénteken a magyar vezetésű Wizz Air is bejelentette, hogy a jelenlegi három helyett öt repülőgéppel közlekedik a jövőben Budapestről, a tavalyi 1,4 millió után 2 milliós magyarországi utasszámmal számolnak, és új célállomásokra indulnak, az első Bukarest lesz. A társaság vezérigazgatója, Váradi József kérdésre megerősítette, hogy jelezték a fejlesztési tárcánál, igényt tartanának a Malév leállása miatt felszabaduló, bilaterális (az EU-n kívüli) repülési jogokra. Pénteken adják be írásban is az igényt a minisztériumhoz, ebben a kérdésben a tárca dönt. Elsősorban a moszkvai, kijevi, isztambuli, tel-avivi jogot szeretnék megszerezni.

Leszögezte: a Wizz Air nem kíván a Malév helyére lépni, nem akar a Malév helyett nemzeti légitársaság lenni. Hozzátette: nem alakítják át üzleti modelljüket, továbbra is főleg a másodlagos repterekről üzemelnek. Szerinte Magyarországon nem történt rendkívüli esemény, számtalan légitársaság tűnik el és jelennek meg újak a világon, így az sem jelentene más versenyhelyzetet, ha új magyar nemzeti légitársaság alakulna.

A Lufthansa is bővíti járatai kapacitását Frankfurt, München, Bécs és Zürich célállomásokra, valamint február 6-tól Berlinbe, Hamburgba és Brüsszelbe indít új járatokat - közölte a társaság. A csoport közlése szerint a Lufthansa bővíti Frankfurt és München célállomásokról indított egyes repülőgépeinek kapacitását, illetve február 6-ától napi ötre emeli a Frankfurtból Budapestre induló járatok számát. Ezen felül a Lufthansa hétfőtől új járatokat indít Berlinből és Hamburgból.

A vállalat arról tájékoztatott: az Austrian Airlines a megnövekedett utasigényekhez igazodva szintén nagyobb kapacitású gépekkel közlekedik a Bécs-Budapest útvonalon. Február 7-től a Swiss Air Lines megnöveli a Budapest-Zürich vonalon közlekedő járatok kapacitását, a Brussels Airlines pedig az eddigi két járat helyett napi három alkalommal indít járatokat Brüsszelbe február 13-tól.

Az airberlin német légitársaság Berlin és Budapest között naponta közlekedő járatot vesz fel menetrendjébe a jövő hétfőtől, ezzel pótolva a Malévval közösen üzemeltett járatok kiesését - közölte a társaság. A Malév leállása miatt törölt járatok reptéren rekedt utasai utanként 49 eurós áron foglalhatnak át az airberlin önállóan üzemeltetett járatára jövő szerdáig. A társaság új, önállóan üzemeltetett járata hétfőn közlekedik először, 12:45-kor indul Berlinből, és 15 órakor indul vissza a német fővárosba Budapestről.

A Malév leállásáról szóló összes cikkünket itt olvashatja.