Két új gépet vesz a Wizz Air

Vágólapra másolva!
A magyar vezetésű fapados légitársaság bővíti kapacitását a Malév leállása után, első új járatuk várhatóan Bukerestbe indul majd.
Vágólapra másolva!

A Wizz Air a jelenlegi 3 helyett 5 repülőgéppel közlekedik a jövőben Budapestről, a tavalyi 1,4 millió után 2 milliós magyarországi utasszámmal számolnak, és új célállomásokra indulnak, az első Bukarest lesz - jelentette be Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján. A 25 milliárd forintos kapacitásnöveléssel 700 új munkahelyet teremtenek.

2011-ben 11 millió utast szállított a cég, 8 ország 15 bázisáról, 221 járatpárral. 2012-re lassúbb növekedéssel, 12 millió körüli utassal számolnak.

Váradi József kérdésre megerősítette, jelezték a fejlesztési tárcánál, hogy igényt tartanának a Malév leállása miatt felszabaduló, bilaterális (az EU-n kívüli) repülési jogokra. Pénteken adják be írásban is az igényt a minisztériumhoz, ebben a kérdésben a tárca dönt. Elsősorban a moszkvai, kijevi, isztambuli, tel-avivi jogot szeretnék megszerezni.

A kapacitás bővítéséről a nyári menetrendben döntöttek, de Váradi József az MTI kérdésére elmondta: ha a piac igényli, további egy, kettő, vagy akár három gépet is a forgalomba tudnak állítani Budapesten, ez függ a megszerezhető repülési jogtól és a piaci teljesítménytől.

Leszögezte: a Wizz Air nem kíván a Malév helyére lépni, nem akar a Malév helyett nemzeti légitársaság lenni. Hozzátette: nem alakítják át üzleti modelljüket, továbbra is főleg a másodlagos repterekről üzemelnek. Szerinte Magyarországon nem történt rendkívüli esemény, számtalan légitársaság tűnik el és jelenik meg a világon, így az sem jelentene más versenyhelyzetet, ha új magyar nemzeti légitársaság alakulna.

A légitársaság az új bukaresti járat mellett több útvonalon növeli a járatsűrűséget, közel megduplázva a hetente elérhető utak számát, 67-ről 129-re.

A konszolidációs folyamatnak csak az elején vagy a közepén tart az iparág Váradi József szerint, így további légitársaságok megszűnésére is számítani lehet - mondta.