Juncker: Márciusban csődbe mehet Görögország

Vágólapra másolva!
Nem lesz második görög mentőcsomag, ha az athéni kormány nem teljesíti vállalásait - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az eurócsoport vezetője, aki szerint ebben az esetben Görögország márciusban csődöt jelenthet. A luxemburgi miniszterelnök szerint az EU, az IMF és az Európai Központi Bank nem enged abból, hogy privatizálni kell a görög állami vagyon egy részét, és csökkenteni a béreket.
Vágólapra másolva!

Egyáltalán nem lehetetlen Görögország csődje - mondta a Der Spiegel című német hírmagazinban vasárnap megjelent interjúban Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsa, az Eurogroup vezetője. Szerinte a súlyos adósságválsággal küszködő állam akár már márciusban fizetésképtelenséget jelenthet.

Juncker szerint az Európai Unió (EU) hamarosan megvonhatja a pénzügyi támogatást a csőd szélén álló országtól, ha Athén tovább halogatja a szükséges intézkedések végrehajtását. Reformok nélkül Görögország "nem várhatja el másoktól, hogy szolidaritásból áldozatot vállaljanak" érte. Ha a tervezett második görög mentőprogram nem indul el, Athén két hónapon belül csődbe megy. "Ha arra a megállapításra kell jutnunk, hogy valamennyi erőfeszítés hiábavaló, akkor nem lesz új program, és márciusban bejelentik a fizetésképtelenséget" - jósolta az Eurogroup elnöke.

Ugyanakkor a közvetlen csődveszély mozgást indíthat el olyan területeken, amelyeken jelenleg bénultság látszik - tette hozzá Juncker, aki szerint különösen a privatizációban van elmaradás a nemzetközi hitelezőkkel - az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) trojkának nevezett hármasával - kötött megállapodáshoz képest. "Görögországnak tudnia kell, hogy a privatizációból nem engedünk" - fogalmazott a luxemburgi kormányfő, aki szerint nem kielégítő a korrupció visszaszorításáért folytatott harc állása sem.

Görögország megsegítéséről két tárgyalássorozat zajlik párhuzamosan. Az egyiken az athéni vezetés a trojkával egyeztet a már tavaly októberben elhatározott, eredetileg 130 milliárd eurósra tervezett második mentőcsomagról. A támogatás fejében a trojka a privatizáció és a korrupció visszaszorítása mellett kéri például a 750 eurós havi minimálbér csökkentését, valamint az állami alkalmazottak fizetésének további csökkentését. A másik tárgyalássorozaton az athéni kormány a magánhitelezőkkel egyeztet az államadósság egy része - a tervek szerint 100 milliárd euró - elengedéséről.