Másfél millió átszálló utast örökre elvesztett Budapest

Vágólapra másolva!
A Malév tavalyi, mintegy másfél milliós tranzitutas forgalma kiesik a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) számára, amely most számolja újra az évet repülőgéptársaság múlt hét pénteki leállása után.
Vágólapra másolva!

Elvesztek a Budapesten átutazó légi utasok a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. számára, a Malév múlt évi 1,5 millió tranzitutasát már senki nem fogja pótolni - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója.

Nem látszik valószínűnek, hogy az idei évre korábban tervezett 9,2 milliós utasforgalmat eléri a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. menedzsmentje "most számolja újra az évet a Malév-csőd után" - fűzte hozzá Hardy Mihály.

Jelenleg az igények felmérése történik a forgalom átrendezésére, de a hét végén sok légitársaság, így a fapadosok sem reagáltak még - ismertette a kommunikációs igazgató. Közlése szerint az új igényeket a már meglévő, lefoglalt igények alapján kell elbírálni, így a korábban már működő légitársaságok és járatok élveznek előnyt.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megfelelő kapacitás van, és ez minden légitársaság számára rendelkezésre áll. Van elég állóhely, utaskapu, sőt földi kiszolgáló kapacitás is. Ezzel összefüggésben a kommunikációs igazgató jelezte, hogy hétfőn megérkezett az első "új" Lufthansa járat Berlinből egy Boeing 737-300-as típussal, Hamburgból egy Bombardier CRJ-900-as Lufthansa járat, és "régi-új vendégként" az Air Berlin Airbus 320-as szállt le Berlin Tegelből érkezve.

Hardy Mihály elmondta, hogy a Malév részidői (slotjai), azaz a repülőtéren leszállásra és felszállásra rendelkezésre álló időpontok még élnek, hiszen a Malévet nem számolták fel, de azt nem lehet más légitársaságnak átengedni. Amikor formailag döntenek a Malév felszámolásáról, attól az időponttól szűnik meg a Malév összes slotja Budapesten és a külföldi repülőtereken.

A Malév leállásáról szóló összes cikkünket itt olvashatja.