Lesz elég gáz fűtésre

Vágólapra másolva!
Nagyon hidegben is lenne elég gáztartalék Magyarországon, még akkor is, ha átmenetileg leáll az orosz gázimport.
Vágólapra másolva!

A napokban gázellátási zavarokkal szembesült Európa, de Magyarországon ez várhatóan nem okoz gondot, a hideg idő ellenére sem. A jelenleginél tartósan hidegebb időjárás és egy esetleges oroszországi gázstop esetén is biztosítható elegendő mennyiség.

Pénteken nyolc uniós államban - Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Ausztriában, Bulgáriában, Romániában, Görögországban és Olaszországban csökkentek a gázszállítások. Corrado Passera olasz ipari miniszter egy interjúban azt mondta, kritikussá vált Olaszországban a gázellátás, mert csúcson van a fogyasztás, és Oroszországból továbbra is kevesebb gáz érkezik. Az Európai Bizottság hétfőn azt közölte, hogy Bulgária, Szlovákia, Ausztria, Magyarország, Lengyelország és Görögország a normális szinten kapja az orosz gázt, miközben Románia, Németország és Olaszország ellátása is javul, bár egyelőre nem állt helyre teljesen.

Van elég muníció

"A nyugat-európai ellátási problémák nem érintik a magyarországi ellátást. Németország, Olaszország Magyarországot elkerülő, egyéb gázvezetékeken keresztül jutnak orosz gázhoz" - mondta az [origo] kérdésére Lakatos Edina, az FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivője.

Drucker György, az Energiainfo vezető elemzője sem tart attól, hogy gázellátási problémák lépnének fel, és esetleg korlátozásra lenne szükség. "Tudomásom szerint volt némi nyomáscsökkenés, azaz kevesebb gáz érkezett az utóbbi napok valamelyikén Magyarországra. Ugyanakkor ez nem volt jelentős, és öt-tíz százalékos eltérés esetén is egyensúlyban maradt az magyar ellátás" - tette hozzá.

Ha valamiért mégis kiesne az orosz import, a szakértő szerint akkor sem lenne végzetes probléma. "2009-ben az orosz-ukrán vita miatti gázstop idején két hétig biztosítható volt az ellátás, bár akkor nagyon ki volt feszítve a rendszer. Ennél most jobb a helyzet, mert jelentősen nőtt a tározókapacitás. Ha pedig tartósan kiesne a naponta 25-30 millió köbméterre tehető orosz import, és marad a hideg idő, akkor is hetekig elegendő tartalék mozgósítható" - mondta Drucker.

Ezzel összhangban nyilatkozott Perger András, az Energiaklub munkatársa, aki elmondta: bár nehéz bármit előre megjósolni, a mostani szállítási gondokból még korai lenne azt gondolni, hogy előállna a három évvel ezelőtti, az orosz-ukrán gázvita miatti helyzet, amikor súlyos ellátási gondok voltak a balkáni régióban, Magyarország sem kapott napokig egy csepp gázt sem.

Perger közölte, hogy a válság óta javult, bővült a tározói kapacitás, emiatt Magyarország is nagyobb biztonságban van, mint akkor. A hétfői becsült fogyasztás 75 millió köbméter, a rekordfogyasztás pedig 90 millió köbméter körül lenne, amit évekkel ezelőtt kiszolgált a rendszer. "Ha mégis teljesen leállna az orosz szállítás, akkor 20-30 millió köbmétert kellene pótolni, de ez elvileg megoldható a tárolókban elhelyezett - köztük a stratégiai tárolóban lévő legalább 600 millió köbméternyi - gázból" - fogalmazott az Energiaklub munkatársa.

Messze a csúcsfogyasztás

Lakatos Edina elmondta, hogy a szőregi stratégiai földgáztárolóban jelenleg 915 millió köbméter biztonsági készlet található. Ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi - mínusz tíz fok alatti napi középhőmérséklettel járó - hideg időnek több mint harminc napon keresztül kellene kitartania, úgy, hogy közben egy csepp gáz sem érkezne Oroszországból. Emellett azonban van további tartalék, mégpedig az E.ON Földgáz Storage négy föld alatti gáztárolójában lévő gázmennyiség. A cég pénteken közölte, 1,54 milliárd köbméter még rendelkezésre áll.

Lakossági földgázfogyasztás változása 1990-2010

Gázzal ellátott települések aránya (%)

Gázt fogyasztó háztartások aránya (%)

Egy főre eső gázfogyasztás (köbméter)

1990

14,8

41,9

1142

1995

48,8

58,7

1360

2000

80

69,5

1228

2005

90,5

75

1457

2010

91,2

78,1

1068

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

AZ FGSZ munkatársa elmondta azt is, hogy a jelenlegi fogyasztás a közelében sincs az eddigi rekordnak. "A valaha - 2006. január 23-án - mért legmagasabb napi fogyasztás Magyarországon 90 millió köbméter volt, aznap -12,8 Celsius -ok volt az átlagos napi középhőmérséklet. Vasárnap az országos átlagos középhőmérséklet -12,1 Celsius-fok volt, ehhez 70 millió köbméteres fogyasztás társult. Ha nem áll le az orosz szállítás, de a jelenleginél is hidegebb idő lesz, akkor is képes ellátni a rendszer az igényeket. A gázszállító rendszer csúcskapacitása több mint 170 millió köbméter naponta" - mondta Lakatos Edina. Hozzátette, hogy a hideg megérkezése előtti hetekben a szinte tavaszias időjárás mellett körülbelül napi 45-55 millió köbméter volt a fogyasztás, míg az elmúlt hét hideg napjain 65-70 millió köbméter körül alakult.

"Amennyiben nem lesz műszaki probléma, ezek a források akkor is biztosítják az ország gázellátását, ha tartósan, akár még hetekig marad ez a meglehetősen hideg időjárás. Arra a kérdésre, hogy pontosan hány napig elegendők a források, pontos választ nem lehet adni, tekintve, hogy Magyarországon a földgázfogyasztás nagymértékben függ a hőmérséklettől, annak várható alakulását pedig csak rövid távra lehet megbízhatóan prognosztizálni" - fogalmazott Lakatos Edina.