Államadósság-rekorder lett Magyarország

Vágólapra másolva!
Az Európai Unóban átlagosan a GDP 82,2 százaléka az államadósság. Magyarországon jelenleg 82,6 százalékon áll, de a harmadik negyedévben tavaly nálunk nőt a leginkább az eladósodottság.
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben minimálisan csökkent, az egész Európai Unióban emelkedett az államadósság tavaly a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest az Eurostat hétfőn publikált adatai szerint.

Az Eurostat adatai szerint a 27 tagország közül 14-ben csökkent az államadósság a harmadik negyedévben - 0,2-1,6 százalékpont közötti mértékben -, Magyarországon az unióban a legjobban, 4,9 százalékponttal nőtt a második negyedévhez képest, és 0,2 százalékponttal az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Orbán Viktor a magyar gazdaságpolitika egyik fő célkitűzéseként határozta meg, hogy a Magyarország csökkentse államadóságát, azt az ország egyik fő ellenségének nevezte, és harcot hirdetett ellene. A magán-nyugdíjpénztári vagyon egy részének felhasználásával ez sikerült is, de később a forint gyengülése miatt az államadósság GDP-hez viszonyított arány mégis nőtt. (A magyar államadósság több mint 40 százaléka devizában van, ha gyengül a forint, ennek a forintban számolt mennyisége is nő.)

Az euróövezetben a bruttó hazai termék (GDP) arányában mért államadósság 87,4 százalékot tett ki az eurót használó 17 országban a harmadik negyedév végén. Három hónappal korábban 87,7 százalék volt az arány.

Valamennyi uniós tagországot figyelembe véve 81,7 százalékról 82,2 százalékra nőtt az összesített államadósság. Éves viszonylatban az euróövezetben 83,2 százalékról 87,4 százalékra, a huszonheteknél 78,5 százalékról 82,2 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság tavaly a harmadik negyedévben.

A tagállamok között a legmagasabb adósságráta Görögországban volt (159,1 százalék), majd Olaszország (119,6 százalék), Portugália (110,1 százalék) és Írország (104,9 százalék) következik.

Magyarország a 82,6 százalékos aránnyal a nyolcadik helyen áll a legnagyobb adósságrátával rendelkező uniós tagországok között.

A legalacsonyabb GDP-arányos államadóssággal Észtország (6,1 százalék), Bulgária (15 százalék) és Luxemburg (18,5 százalék) rendelkezik.