Kovács Árpád az idén a gazdaság stagnálására számít, és nem zárja ki, hogy a költségvetés módosításra szorul. A Költségvetési Tanács elnöke szerint a forint erősödése csak a 285 forintos szintig kívánatos, az adórendszeren pedig finoman módosítana.

A gazdasági stabilitás miatt szükséges az IMF-megállapodás Magyarország számára - véli Kovács Árpád, aki szerint az állampapírhozamok elmúlt időszakbeli csökkenésében szerepe lehet az IMF-tárgyalások előtérbe kerülésének is.

A Költségvetési Tanács elnöke az m1 Ma reggel című műsorában arról is beszélt, hogy a stabilitás azt is jelenti, hogy a gazdaságban a költségvetés finanszírozása olcsóbbá válik, az eladósodottsági szint csökkenhet azzal, hogy a forint euróárfolyama a 300 alatti sávban stabilizálódik.

Kovács Árpád egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a forint erősödése csak egy szintig kívánatos, 285 forint alatt már nem kedvez az exportőröknek, ezért meg kell találni az árfolyam-konszenzust.

A Költségvetési Tanács elnöke az idei büdzsé kockázatait a részletekben látja, elsősorban az államháztartási előrejelzésekben és a programok végrehajtásában; utóbbiakból az önkormányzati rendszer átalakítását emelte ki.

A kormány félszázalékos gazdasági növekedési várakozásával szemben Kovács Árpád a stagnálást tartja reálisabbnak az idén, és hangsúlyozta: ennél rosszabb helyzetben nem zárható ki a költségvetési kiigazítás.

Arra a kérdésre, hogy ez mit jelenthet, azt válaszolta: az adórendszer elég töredezett, most egy finombeállítási korszaknak kell következnie, ahol korrekció szükséges. Személyes véleménye, hogy a nagyon összetett, töredezett adórendszerben a beszedés is nehézkes. "Az adóhivatal is vergődik" - mondta.