Vágólapra másolva!
A Malév mintegy hatmilliárd forint értékben adott megbízásokat azoknak a hazai kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a cég leállásáig beszállítóként dolgoztak a légitársaságnak - írja a Világgazdaság. A Blikk szerint nincsen eladható értékes vagyona a Malévnak.
Vágólapra másolva!

A Malév körülbelül 500 hazai vállalkozásnak adott rendszeres megrendelést, és mintegy 6 milliárd forintot fizetett ki a kis- és közepes vállalkozásoknak. A Malév beszállítói hálózatához tartozó cégek most reménykednek, kivárnak és titkolóznak - írja a Világgazdaság szerdai száma.

A miskolci székhelyű Borsod Munkaruha Kft. szerelőruhákat gyártott a légitársaságnak, amelynek tíz éve beszállítója. "Most várjuk, hogy rendeződjön a helyzet, és újra kapjunk megrendelést. Nekünk nem tartozik a Malév, és amint lehet, újra fogunk pályázni" - közölték. A Budapest Aeroservice Szolgáltató Kft.-nek is forgalomkiesést jelent a leállás. A cateringszolgáltató cég nem kívánta számszerűsíteni a várható kárát, de már tárgyal új légitársaságokkal.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a Malév korábbi tulajdonosa, Borisz Abramovics orosz üzletember által kötött ötéves és 2013-ig érvényben lévő, felmondhatatlan és nagyon kedvezőtlen cateringszerződés milliárdos kárt okozott a Malévnak - írja a lap. A Világgazdaság által megszólaltatott Airport Security Kft. és a Szentkirályi Ásványvíz Kft. üzleti titokra hivatkozva nem akart nyilatkozni arról, van-e követelése a Malévval szemben.

Varga Jenő felszámolóbiztos joga eldönteni, hogy mely tartozást elégítik ki az illető beszállítónak. A Világgazdaság úgy tudja, hogy például az üzemanyag- és a cateringköltségeket igyekszik az elsők között rendezni a vagyonfelügyelő. Minden más beszállítónak és hitelezőnek, beleértve az orosz tulajdonost, a Vnyesekonombankot is, bizonytalan ideig várnia kell.

A Blikk szerdai száma azt írja: nincsen eladható értékes vagyona a Malévnak. A lap információi szerint alig érnek valamit az úgynevezett slotok, azaz a repülőterekre érvényes leszállási jogok.

A Malév leállásáról szóló összes cikkünket itt olvashatja.