Használ magyar hirdetéseket Schobert Norbert cége Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Bár a kisebbségi nyelvhasználati törvény engedné, nem hirdet magyarul a Norbi Update Szlovákia magyar lakta területein - közölte a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom a Facebook-oldalán. Az [origo] megkereste az ügyben Schobert Norbertet, aki szerint cége azonos arányban használ magyar és szlovák reklámokat Szlovákiában.
Vágólapra másolva!

Hiányzik a magyar felirat egy magyarországi cég Felvidéken működő üzleteiben - közölte Facebook-oldalán a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom a Bumm.sk hírportál csütörtöki jelentése szerint. Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználati törvény 2011 májusának végén jóváhagyott módosítása lehetővé teszi, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya eléri a 20 százalékot, két-, illetve többnyelvű feliratokat is használni lehet. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia a szabályozás hatályba lépése óta többször is felhívta a figyelmet arra, hogy sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Ezúttal a Norbi Update szlovákiai üzleteiben hiányzó magyar feliratokra mutatott rá a civil szervezet. Facebook-oldalán a vásárlói panaszra érkezett választ is közzétette. Ebben az üzlet üzemeltetője, azt írta, nincs gond, ha a vásárló megértette a szlovákul feltüntetett információkat is. "Kevés frusztrálóbb dolog létezik, mint amikor egy magyarországi vállalkozás a magyar lakta területeken kizárólag szlovák feliratokkal kommunikál az ügyfeleivel. Elgondolkodtató az is, hogy hiába érkezik számos panaszlevél, kérve a kétnyelvűséget, a válasz mindig elutasító" - áll a szervezetnek az esetről közzétett állásfoglalásában.

Az ügy kapcsán a Norbi Update International Kft.-nek a hírportál által megkeresett ügyvezető igazgatója, Németh Csaba elmondta, hogy az üzlethálózat franchise rendszerben működik, azaz önálló vállalkozók nyitják meg az üzleteket. Hozzátette, hogy a forgalmazott termékek esetében rendszerint megjelenik a többnyelvű tájékoztatás, és elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a feliratokkal kapcsolatban is ajánlást fognak tenni.

Schobert szerint vannak magyar feliratok

Az [origo] megkereste az ügyben Schobert Norbertet, aki elmondta, hogy a mozgalom Facebook-oldalán megjelent fotók, amelyek a Norbi Update szlovák nyelvű anyagait mutatja a cég komáromi üzletében készültek. Schobert közölte, hogy a komáromi bolt egy saroképület, amelynek egyik oldalán szlovákul vannak kint a feliratok, míg a másik oldalán magyarul, erről a Norbi Update Facebook oldalára is töltöttek képeket.

Schobert szerint cége az egyik olyan vállalat Szlovákiában, amely szlovákul és magyarul is ad ki reklámyanyagokat, és a termékek leírását is elérhetővé teszi üzleteiben magyarul.