A csehek már recesszióban

Vágólapra másolva!
A Capital Economics londoni elemzőcég szakértői előrejelzésükben azt jósolják, hogy a recesszió az idén még mélyül Csehországban és Magyarországon is. Csehország a kelet-közép európai régió azon országai között van, amelyek a leginkább megszenvedték az euróövezeti kereslet múlt év végi zuhanását.
Vágólapra másolva!

A kelet-közép európai gazdaságok közül valószínűleg Csehország süllyedt vissza elsőként a recesszióba, és a tavalyi utolsó negyedévben jó eséllyel a magyar gazdaság teljesítménye is már "jelentősen" csökkent - írták pénteki előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. A Capital Economics gazdasági-pénzügyi elemzőcég előrejelzésében azt írta, hogy Csehország a térség egyik legnyitottabb gazdaságaként a régió azon országai között van, amelyek a leginkább megszenvedték az euróövezeti kereslet múlt év végi zuhanását.

Az EU legutóbbi gazdasági hangulatindexe (ESI) alapján akár 1 százalékos, éves összevetésben számolt tavalyi negyedik negyedévi cseh GDP-mínuszra is lehetne következtetni, de a Capital Economics londoni elemzői szerint más aktivitási mérőszámok valójában 0,5 százalékos tényleges éves növekedésre utalnak.

Az elemzők szerint az uniós gazdasági hangulatindex Magyarországon is 1 százalékos éves visszaesés lehetőségét tükrözi a tavalyi utolsó negyedévben, ám a Capital Economics szerint - Csehországhoz hasonlóan - Magyarország esetében is "van ok azt feltételezni", hogy ez az index önmagában eltúlozza az általa tükrözött teljesítményromlást. A cég saját becslése szerint 2011 utolsó három hónapjában a magyar hazai össztermék valójában szintén fél százalékkal magasabb lehetett az egy évvel korábbi azonos időszakénál, de a Capital Economics elemzőinek számításai alapján ez is meredek, 0,8 százalék körüli negyedéves összehasonlítású magyar GDP-csökkenést jelentene a tavalyi negyedik negyedévben.

A nagy kérdés az, hogy mindez "a legrosszabb végét vagy a kezdetét jelenti-e" - fogalmaznak az elemzők. Mindent egybevetve a Capital Economics londoni szakértői azt jósolták előrejelzésükben, hogy a recesszió az idén még mélyül Csehországban és Magyarországon is. A ház ennek alapján a magyar gazdaságban az idei év egészében 1,5 százalékos, Csehországban 0,8 százalékos GDP-mínuszt vár. Az idei magyarországi recessziót más nagy citybeli házak is jósolják.

A közép- és kelet-európai, illetve az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nemrégiben kiadott idei első növekedési előrejelzése szerint a Magyarországot is magában foglaló közép-európai és balti csoportban az idén átlagosan mindössze 1,4 százalékos gazdasági növekedés várható az előző, tavaly októberi EBRD-prognózisban 2012-re jósolt 1,7 százalék helyett.

Magyarország esetében azonban a londoni bank a térségi átlagnál jóval meredekebben, az előző előrejelzésben szereplő 0,5 százalékos növekedésről 2,0 százalékponttal szintén 1,5 százalékos GDP-visszaesésére módosította a 2012 egészére szóló GDP-növekedési becslését. Az EBRD e szűkebb térségen belül még Szlovéniában jósol idei recessziót: a bank a szlovén gazdaságra adott GDP-előrejelzését a korábbi 0,5 százalékos növekedésről 1,6 százalékponttal 1,1 százalékos visszaesésre rontotta.