A parlament előtt a közszolgákkal kivételező árfolyamrögzítési javaslat

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a parlament elé az árfolyamrögzítés átalakításáról szóló törvényjavaslatot. A rögzített árfolyam feletti rész kamatainak terhét leveszik az adós válláról, az árfolyamrögzítés idejét meghosszabbítják, a köztisztviselők extra kedvezményeket kapnak.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a parlamentnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az árfolyamrögzítés átalakításáról és meghosszabbításáról szóló törvénymódosító javaslatot. A módosításra azért volt szükség, mert a kormány és a Bankszövetség december közepén megállapodást kötöttek többek között az árfolyamrögzítés feltételeinek kedvezőbbét tételéről. Az törvényjavaslat szövege megegyezik az akkori megállapodásban vállaltakkal, illetve a meghosszabbításról az Indexen kiszivárgott részletekkel.

Ennek megfelelően, ha a parlament így fogadja el a javaslatot, akkor az árfolyamrögzítést 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig lehet igénybe venni és a lakáslízingesek is segítséget kaphatnak.

A javaslat szerint a rögzített árfolyam feletti tartozásrész az adós gyűjtőszámláján halmozódik, ennek kamatait az állam és a pénzintézetek fele-fele arányban fizetik. Aki idén év végéig jelzi, annak frankhitel esetén 180 forinton, euróhitel esetén 250 forinton, jenhitelnél 2 forinton rögzítik a részletét.

Az eredeti, kisebb kedvezményt jelentő és csak 36 hónapra szóló árfolyamrögzítést január 8-ig mindössze 3250-en kérték. Mivel az új konstrukció jóval kedvezőbb a réginél, így egyedi szerződésmódosítások helyett a tervezet "jogszabályi szerződésmódosítást" biztosít az érintetteknek. Ez azt jelenti, hogy a hitelintézetek a szóban forgó szerződéseket automatikusan a kedvezőbbre cserélik, a régi feltételeket csak azoknak tartják fenn, akik ezt külön kérik.

A javaslat szerint közszféra dolgozóit a bankok soron kívül bírálják el, és egyszeri, vissza nem térítendő támogatást is kapnak az államtól július 1-jéig, ami 10 milliárdos költségvetési kiadást jelent. A bankok és a kormány decemberi megállapodásában az adósoknak az eredetinél kedvezőbb árfolyam-rögzítési szabályokat dolgoztak ki.