Elfogadta a görög kormány az újabb megszorításokat

Vágólapra másolva!
Szombatra virradó éjjel jóváhagyta a görög kormány azokat a megszorító intézkedéseket, amelyek az újabb, 130 milliárd eurós uniós mentőcsomaghoz szükségesek - számolt be a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala. A javaslatot még meg kell szavaznia a görög parlamentnek, majd az uniós pénzügyminiszterek tanácsának is el kell fogadnia ahhoz, hogy az ország márciusra megkapja az államcsőd elkerüléséhez szükséges pénzt.
Vágólapra másolva!

Lukasz Papademosz miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy Görögországra "kontrollálhatatlan gazdasági káosz" és csőd vár, ha nem sikerül megállapodni a kiadáscsökkentésről, ezért a kormány szerinte "történelmi felelősség órájában" cselekszik.

A kormánydöntéssel egy időben 48 órás általános sztrájk zajlik az országban, a pénteki tüntetéseken a tiltakozók összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel. Nem egységes a kormánykoalíció sem, a pénteken négy miniszter lemondott, és várhatóan a képviselők között is lesz, aki nem szavazza meg a intézkedéseket. A koalíció többségét ugyanakkor ez még nem veszélyezteti.

A csomagban egyebek mellett szerepel 15 ezer közalkalmazott elbocsátása, a munkaügyi szabályozás liberalizálása és a minimálbér 15 százalékos csökkentése, havi 600 euróra. Az eurózóna tagjai azonban további 325 millió eurós megtakarítást is elvárnak, valamint azt, hogy a görög vezetők "erős politikai biztosítékokat" adjanak a program végrehajtására.

Forrás: AFP/Lousia Gouliamaki
EU-diktatúrát emlegetnek a görög szakszervezetek