Milliós pályázatok nyílnak a munkahelyekért

Vágólapra másolva!
Öt olyan pályázat is nyílik a következő időszakban, amely a foglalkoztatás segítését célozza, miközben a cégvilág jelzése szerint elbocsátási hullám várható. A pályázatok közt van kkv-knak és nagyvállalatoknak szóló is, és az első sorban exporttevékenységet segítő pályázatban is megjelenik a munkahelyteremtés támogatása.
Vágólapra másolva!

Munkahelyteremtő pályázatok nyílnak meg a vállalkozások számára a következő időszakban - derült ki a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. összeállításából. Öt pályázatból négy kifejezetten a foglalkoztatás fejlesztését célozza, az ötödikben pedig lehetőség van a munkaerő alkalmazására használni a forrást.

A GKI hétfőn publikált felmérése szerint a cégek nagyobbik része tervez elbocsátást, mint munkaerő-felvételt, ami részben megmagyarázza, hogy a kormányzat miért fordít egyre nagyobb forrásokat a munkahelyteremtésre. A legnagyobb arányban a nagyvállalatok akarnak dolgozókat kirúgni: a válaszadó, 500 főnél több ember foglalkoztató vállalatok 40 százaléka mondta, hogy valószínűleg csökkenti a létszámot.

Új felvételre

A "Kkv-k munkahely-teremtési képességének támogatása" megnevezésű pályázatnál új munkavállaló foglalkoztatására kaphatnak vissza nem térítendő támogatást a vállalkozások. A pályázat szerint az 1-10 millió forint 12 havi bérköltség 50 százalékáig igényelhető utófinanszírozás formájában.

A pályázaton indulhatnak azok a nem közép-magyarországi vállalkozások, amelyek legalább egy teljes üzleti évvel bírnak, és legalább egy főt foglalkoztattak a pályázatot megelőző legutolsó üzleti évben. A létrehozott munkahelyet a projekt fizikai befejezését követő 3. évig kell fenntartani. A pályázat április 16-án nyílik, és év végéig lesz elérhető.

Beruházásokra

A Nemzetgazdasági Minisztérium november 30-ig záruló beruházásai számára kínál forrást a "Kkv-k munkahelyteremtő beruházásainak támogatása" című pályázaton. Ebben a vállalkozások többek közt új gépeket, eszközöket vásárolhatnak, épületeket újíthatnak fel vagy építhetnek, illetve informatikai eszközöket szerezhetnek be a pályázat terhére, ha legalább 2 munkahelyet teremtenek és tartanak fenn három éven keresztül.

A pályázaton munkahelyenként 1,4-2,5 millió forint igényelhető 340 millió forint összértékig, a támogatás 10-50 százalékát fedezi a költségeknek. A pályázat február 8. óta elérhető, és március 30-ig lesz nyitva.

Nem szokásos munkahelyekre

Egy hónapon keresztül, április 1-je és május 1-je között igényelhetnek rugalmas, úgynevezett atipikus, új munkahelyek létrehozására támogatást cégek, köztük a nagyvállalatok is. Gazdasági társaságok, nonprofit szervezetek és költségvetési szervek beruházás nélkül kaphatnak támogatást a célra, vagyis 100 százalékban megtérítik a költségeiket.

A pályázatban elszámolható a projekt előkészítése és menedzsment költsége, a munkafolyamatok racionalizálása, a munkaerő-gazdálkodás, a rendezvény és kommunikációs költségek vagy a képzéshez kapcsolódó tanácsadás díja is 1-15 millió forint értékig.

Exportra

A tervek szerint szerdától év végéig érhető el az a pályázat, amely a kkv-kat segíti exportképes termékeikkel külpiachoz jutni. A vállalkozások nemzetközi megjelenését vagy a külpiaci tevékenység fokozását támogatja a pályázat 3-20 millió forint értékben, 25-50 százalékos szintig. A Pest megye és Budapest területén kívül működő tanácsadók és a tanácsadást igénybe vevő cégek pályázhatnak vállalati stratégiai, szervezetfejlesztési, menedzsmentfejlesztési tanácsadásra, marketing-tanácsadásra, piackutatásra, igényfelmérésre, illetve a vállalati folyamatok igazgatásához, online megjelenéshez, e-kereskedelemhez kötődő tanácsadásra. A munkaerőt annyiban támogatja a pályázat, hogy elszámolható egy külkereskedelmi munkatárs bére a kiadások között.

Essősy Zsombor, a MAPI vezérigazgatója elmondta, hogy hamarosan megnyílik egy jelentős keretösszegű képzési forrás is, amely egyelőre társadalmi egyeztetésen van. A keret több mint a fele, mintegy 8,4 milliárd forint a nagyvállalatoknál foglalkoztatottak továbbképzését szolgálja majd a tervek szerint, további 6,3 milliárd forint a kis- és középvállalkozások munkaerő-fejlesztésére vár. A kicsik 1-50, a nagyok 10-150 millió forintra pályázhatnak majd.