A bíróság elrendelte a Malév felszámolását

leállt a Malév, leállította járatait a nemzeti légitársaság, információs pult a Liszt Ferenc reptéren 2012.02.03-án
Vágólapra másolva!
Megindult a Malév felszámolása, a kérelmet egy százhalombattai cég nyújtotta be. A Malévra vonatkozó rendkívüli moratóriumot kilecnven nappal meghosszabbították.
Vágólapra másolva!

Kedden megindult a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt. felszámolása - közölte a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. A bíróság a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki felszámolónak. A felszámolási kérelmet a hárommillió forint jegyzett tőkével működő, százhalombattai Bellum 2000 Kft. adta be.

A Malévot azonban egy, január 30-án megjelent kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetnek nyilvánította, ez pedig védelmet jelent. A rendelet alapján ugyanis az ilyen szervezetek esetében vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt állami felszámoló jár el. A cég ellen a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek, a kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja.

Továbbá rendkívüli moratórium illeti meg a kiemelt fontosságú céget a vele szembeni követelések teljesítésében. Ezt a moratóriumot február 2-án rendelte el a bíróság, és most kedden pedig további kilencven nappal meghosszabbította. A zálogjogosultaknak negyven napjuk van, hogy követeléseiket bejelentsék a felszámolónak. A felszámoló csak azt a bejelentést veszi nyilvántartásba, amely után a követelés 1 százalékát - minimum 5 ezer, maximum 200 ezer forintot - a megadott számlára befizették.

A Malév február 3-án állította le gépeit, és törölte minden járatát. A lépést Limburger Lóránt vezérigazgató azzal indokolta, hogy a cég szolgáltató partnerei nem adtak fizetési haladékot a cégnek, és előre kérték az általuk nyújtott főleg reptéri szolgáltatások ellentételezését. Emiatt olyan gyorsan fogyott a cég pénze, hogy nem tudták tovább működtetni a vállalatot. Varga Jenő, a cég rendkívüli vagyonfelügyelője korábban elmondta: a Malév összes kötelezettsége február elsején meghaladta a 120 milliárd forintot, beleértve a kisebbségi tulajdonos, az orosz Vnyesekonombank 120 millió eurós követelését. A kötelezettségekből összesen 25 millió euró a lejárt szállítói tartozás, ebből a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airportnak 14 millió euróval tartozik a Malév.

A Malév bukásáról és az utáűna kialakult helyzetről szóló cikkeinket itt olvashatja el.